UManresa lidera la prova pilot d’un projecte europeu de recerca per crear una plataforma virtual per a cuidadors de malalts d’Alzheimer

4 de desembre de 2015  La Direcció de Recerca i Innovació del campus Manresa de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya gestionarà un ajut econòmic de 412.000 euros procedents de la Comissió Europea per la seva participació en el projecte d’investigació ‘CaregiversPRO-MMD’. Aquest projecte, coordinat i liderat per la UPC, implicarà el treball conjunt de centres d’investigació i Pimes catalanes, franceses, angleses, gregues i italianes, i té com a objectiu la creació d’una plataforma virtual per donar suport a cuidadors de malalts d’Alzheimer i a les persones que cuiden. El projecte forma part dels ajuts del programa europeu Horitzó 2020 i té una dotació econòmica de 4 milions d’euros. UManresa es farà càrrec de la part de la prova pilot de la plataforma.

CaregiverPRO-MMD és un projecte que té com a finalitat fer un millor seguiment i assistència dels pacients afectats d’Alzheimer, formar-los, tant a ells com als seus cuidadors informals i familiars, a través d’una plataforma TIC basada en una estructura de xarxes socials específiques, de manera que tot plegat contribueixi a millorar la qualitat de vida tant del cuidador com de la persona afectada. Segons el director de Recerca i Innovació d’UManresa, Xavier Gironès, l’objectiu final del projecte és ‘millorar l’ecosistema sanitari. Hem d’aconseguir que el cuidador estigui ben cuidat, empoderat i que rebi suport extern de qualitat i efectiu. Si disposa de prou eines perquè garantir-ho, això tindrà beneficis en la millora de la qualitat de vida d’ell mateix i, de retruc, del malalt que cuida’.

Un dels principals aspectes que té en compte el projecte europeu és el paper del cuidador d’aquests pacients. El seu perfil és el d’una dona de mitjana edat, sense formació en salut i habitualment familiar directa de l’afectat, que en té cura a casa i que pateix les conseqüències de la malaltia (sovint acostuma a patir depressió, aïllament o ansietat). El cuidador és una peça clau en l’assistència, a més de ser la persona que té informació de primera mà del pacient per permetre afinar el diagnòstic i fer la valoració i el seguiment de la seva evolució.

Prova pilot amb 200 malalts d’Alzheimer i els seus cuidadors de Manresa

Per desenvolupar l’assaig clínic està previst identificar 200 malalts d’Alzheimer en fase moderada de Manresa i els seus cuidadors. A tots ells se’ls facilitarà una tauleta que els donarà accés a la nova plataforma virtual que es crearà en el marc del projecte. Durant un període de 18 mesos es farà un seguiment de com els cuidadors utilitzen aquesta eina tecnològica i posteriorment se’n farà una avaluació.

La plataforma on-line es basarà en tecnologia web i serà accessible per ordinador, mòbil i tauleta. Per millorar el seguiment de la malaltia i supervisar-ne els canvis, la plataforma disposarà d’eines de control i d’avaluació en format test i qüestionari. També serà una font de formació del cuidador, recomanant lectures que ajudin a millorar els seus coneixements mèdics i assistencials. Això, d’altra banda, permetrà reduir els costos assistencials i les visites al metge. Una altra de les funcionalitats que ha de tenir és la informació sobre els fàrmacs (efectes secundaris i interaccions) per reduir els factors de risc associats a l’evolució de les malalties neurodegeneratives. La plataforma permetrà connectar-se a xarxes socials, familiars i col·laboratives per reduir sentiments de solitud o d’aïllament social tant del cuidador com del pacient, de manera que es puguin compartir experiències. Finalment, aquesta eina permetrà monitoritzar el pacient a través del control de diferents paràmetres de salut.

A més dels beneficis que aquesta plataforma pot tenir per a cuidadors, pacients i l’entorn familiar, mèdic i assistencial, el projecte ha de ser positiu per a investigadors i científics, ja que permetrà obtenir un gran volum d’informació i fer un seguiment detallat de qualsevol esdeveniment important relacionat amb la malaltia. A partir d’aquestes dades es podran plantejar noves línies d’investigació relacionades amb les malalties neurodegeneratives.

En l’actualitat, les malalties degeneratives com l’Alzheimer o la demència vascular no tenen solució mèdica coneguda i estan considerades com una epidèmia mundial per part de l’Organització Mundial de la Salut. Està previst que el nombre de pacients amb demència s’hagi triplicat l’any 2050 i que afecti a més de 115 milions de persones al món. Segons aquestes mateixes previsions, una de cada tres persones de més de 65 anys moriran amb demència.

RESIDÈNCIA BALSARENY 033

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Recerca i innovació i etiquetada amb , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.