Acord per formar la població de la Catalunya Central en reanimació cardiopulmonar

Manresa, 11 de març de 2016   La Fundació Universitària del Bages, Althaia Xarxa Assistencial Universitària de Manresa, Transport Sanitari de Catalunya i Reanima han signat aquest divendres, 11 de març, un conveni de col·laboració per promoure la formació en l’àmbit de la reanimació cardiopulmonar a la Catalunya Central. L’acord entre empreses i institucions pretén garantir que la formació es desenvolupi seguint un programa de qualitat i que el seu seguiment pugui ser certificat i acreditat des del punt de vista acadèmic i professional. El conveni formatiu complementa el desplegament d’una xarxa de desfibril·ladors al territori i preveu col·laborar amb altres entitats com el Consell Català de Reanimació Cardiopulmonar o l’Ajuntament de Manresa, entre d’altres. Actualment Manresa, juntament amb Girona, és una de les ciutats catalanes més ben cardioprotegides de Catalunya, amb 90 desfibril·ladors distribuïts per espais públics de la ciutat. La formació de la població en el seu ús contribuirà a millorar la cardioprotecció de Manresa.

La signatura d’aquest acord té una vigència de tres anys, el mateix període de vigència que té la primera addenda que s’ha signat en el seu marc per desenvolupar un primer paquet d’accions formatives sobre la reanimació cardiovascular adreçades a la ciutadania de Manresa. Aquest programa contempla conferències sobre què són les aturades càrdio-respiratòries, què pot fer un ciutadà davant d’una situació com aquesta i què són els desfibril·ladors i com funcionen. També es duran a terme tallers formatius adreçats a tot tipus de públic de dues hores de durada, així com formació reglada que anirà a càrrec de personal instructor acreditat. Aquesta formació ja s’ha començat a impartir als barris i s’anirà estenent en funció de la demanda de diferents col·lectius interessats a rebre-la.

Aquest primer programa és possible gràcies a les aportacions que farà cadascuna de les empreses i institucions vinculades al conveni. Així, Reanima s’encarregarà de la coordinació de la formació; la Fundació Universitària del Bages aportarà estudiants i professorat que pugui ajudar en el desenvolupament de les activitats i acreditarà la participació en les accions formatives com a institució acadèmica universitària; la Fundació Althaia, entre d’altres, posarà a disposició del programa el seu equip d’instructors, material i equipament i espais per a formació de grups; i finalment, Transport Sanitari de Catalunya aportarà personal tècnic en transport sanitari i emergències sanitaris i cedirà material formatiu.

La signatura del conveni ha anat a càrrec del Director general d’Althaia, Xarxa Assistencial Universitària de Manresa, Manel Jovells, Carles Pons en representació de Reanima, del director general de Transport Sanitari de Catalunya, Stefano Pellegri, i del director general de la Fundació Universitària del Bages, Valentí Martínez. L’acte ha comptat amb la presència de la regidora d’Universitats, Mercè Rosich.

Martínez ha posat de relleu la importància d’un acord que és una ‘suma d’esforços complementaris, que posa la formació a l’abast de tothom i no només del personal sanitari i que és un exemple per a altres actuacions conjuntes que es poden estendre a altres àmbits, més enllà del sanitari’. Carles Pons, de la seva banda, ha destacat la importància de la formació de la població per avançar en la cardioprotecció de la ciutat. Des de Transport Sanitari de Catalunya, Stefano Pellegri, ha expressat el compromís d’aquesta empresa per contribuir a fer de Manresa una ciutat puntera en aquest àmbit. En la seva intervenció, Manel Jovells ha posat de relleu la implicació dels professionals d’Althaia en la sensibilització a l’entorn de la cardioprotecció de la societat, així com la importància d’acords com aquest, que són una mostra de ‘treball en xarxa’. Finalment, la regidora d’Universitats, Mercè Rosich, ha afirmat que per convertir Manresa en una de les ciutats més ben cardioprotegides del país ‘no n’hi ha prou amb instal·lar desfibril·ladors. La formació es imprescindible i necessària perquè la població se senti segura a l’hora d’utilitzar aquests aparells’.

10 morts diàries per aturades cardiorespiratòries

Es calcula que a Catalunya, cada dia moren deu persones a causa d’aturades cardiorespiratòries. La intervenció ràpida amb desfibril·ladors en els primers cinc minuts de l’aturada és cabdal per augmentar la supervivència de les persones afectades. Per aquest motiu és important que els ciutadans tinguin al seu abast desfibril·ladors per poder actuar i alhora, dotar-los de formació i de coneixements per al seu ús.

En aquests moments, Manresa s’ha convertit en una de les ciutats més ben cardioprotegides del país amb una xarxa de 90 desfibril·ladors. D’aquests desfibril·ladors, 30 s’han instal·lat recentment en el marc d’un projecte que han desenvolupament conjuntament l’Ajuntament de Manresa, el Rotary Club Manresa Centre i la Mútua General de Catalunya.

SONY DSC

SONY DSC

DSC_0777 DSC_0800 DSC_0813

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.