90 estudiants d’infermeria d’UManresa imparteixen tallers d’estimulació de la memòria a membres de l’Associació de Familiars d’Alzheimer

Manresa, 15 de març de 2015   91 alumnes dels estudis d’Infermeria de la Facultat de Ciències de la Salut d’UManresa imparteixen tallers d’estimulació de la memòria a l’Associació de Familiars d’Alzheimer. Tant la preparació dels tallers com la seva realització formen part de la formació de l’alumnat de l’assignatura ‘Cures infermeres al vell’, que s’imparteix durant el tercer curs del grau en Infermeria. Segons explica Montserrat Vila, professora dels estudis, ‘és important que l’alumne surti de l’aula per extrapolar els valors que s’hi treballen i exercir les competències professionals al mateix temps que fan una aportació a la societat en la qual s’hauran de desenvolupar professionalment’. Aquests 91 alumnes han passat primer per un procés de formació interna per preparar els continguts dels tallers i posteriorment han hagut de dissenyar tant les activitats com el material que utilitzen en cada sessió. A més de les sessions que es fan a la seu de l’Associació, a l’edifici del Centre Hospitalari, també se’n faran a domicilis d’afectats d’Alzheimer que tenen dificultats de desplaçament.

Els tallers que han dissenyat els alumnes són de temàtica molt diversa i van des de la musicoteràpia, passant per activitats de moviment, el record d’aspectes culturals de la vida de les persones o visions històriques de la ciutat que poden servir per estimular la memòria de persones afectades d’Alzheimer. Un dels aspectes que s’ha tingut en compte a l’hora de dissenyar les activitats és que els tallers incorporin l’ús de tecnologies que ajudin el malalts, com per exemple l’ús de l’IPAD i de programes d’estimulació de la memòria.

El treball que fan els alumnes en el disseny previ dels tallers i el seu desenvolupament davant l’usuari final són avaluats pel professorat dels estudis d’Infermeria de la Facultat de Ciències de la Salut d’UManresa. Els mateixos alumnes participen de la seva avaluació valorant l’actuació durant els tallers.

Experiències prèvies d’aprenentatge-servei

La relació entre els estudis d’Infermeria i l’Associació de Familiars d’Alzheimer, dins la qual la universitat hi té una representació, fa anys que existeix. Aquesta no és la primera vegada que una actuació en benefici de l’entitat s’aprofita per a la formació dels universitaris. Durant el curs 2010-2011, alumnes de l’aleshores diplomatura en Infermeria van dissenyar activitats destinades a la formació de cuidadors d’afectats d’Alzheimer.

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Infermeria i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.