La V Fira d’experimentació per a infants de 0 a 6 anys estrena un premi per promoure l’educació científica a escoles i llars d’infants

Manresa, 22 d’abril de 2016   El pati de l’Escorxador, situat darrere l’edifici FUB2, acollirà el proper dissabte, 7 de maig, la cinquena edició de la Fira d’Experimentació per a Infants de 0 a 6 anys, una iniciativa dels estudis d’Educació Infantil de la Facultat de Ciències Socials del Campus Manresa de la UVic-UCC. La principal novetat d’aquesta edició és que, juntament amb el Rotary Club Manresa-Bages, UManresa convoca una prova pilot en forma de premi per reconèixer propostes d’educació científica adreçades a nens i nenes d’educació infantil i cicle inicial de primària que hagin estat elaborades per mestres d’escoles i llars d’infants del Bages. A més de posar en marxa aquest nou premi, la Fira estrena dates –les primeres quatre edicions es van fer durant els mesos de novembre i desembre- i nova ubicació –passa de l’edifici dels Dipòsits Vells-Museu de la Tècnica al pati de l’Escorxador. L’activitat és gratuïta, però per participar-hi és imprescindible que les famílies inscriguin els nens en un dels dos torns de l’activitat: de les 10h a les 11.30h o bé de les 12h a les 13.30h.

La Fira d’Experimentació compleix diversos objectius. A més d’oferir una activitat infantil a la ciutadania i de contribuir a la dinamització del món educatiu del territori, és una oportunitat per als estudiants d’Educació Infantil de posar a prova amb nens i nenes les propostes que elaboren en l’assignatura Didàctica de Coneixement del Medi. D’aquesta manera, la Fira es converteix en una forma d’acostar la teoria que treballen a l’aula a la pràctica. En aquesta edició hi participen un total de 50 alumnes, que han elaborat una vintena de propostes relacionades amb la ciència. A la fira també hi haurà les propostes que aportaran els equips de mestres que participen en la prova pilot del premi ‘La ciència i els infants’ i algunes de les que formen part del Lab 0_6, un espai permanent que els estudis d’Educació Infantil d’UManresa van posar en marxa el mes de gener per promoure l’educació científica a les primeres edats, la formació del professorat interessat a potenciar aquest àmbit a les aules i la investigació científica a l’entorn de l’aprenentatge de la ciència a la infància.

Implicar els centres i els mestres en l’educació científica

Amb l’objectiu de promoure l’interès per l’educació científica a les primeres edats a les escoles i llars d’infants del territori, el Rotary Club Manresa-Bages i la Fundació Universitària del Bages han decidit posar en marxa el premi ‘La ciència i els infants’. Aquesta cinquena edició de la Fira servirà com a prova pilot d’aquesta convocatòria, en la qual participaran un grup de mestres de quatre centres de la comarca. Aquests docents, que treballen en les etapes educatives que van dels 0 als 8 anys, han hagut de planificar i elaborar una proposta d’experimentació per al seu grup classe. Aquesta proposta, que hauran d’haver treballat prèviament a l’aula, serà la que es presentarà a la Fira d’Experimentació.

La convocatòria atorgarà dos premis, el primer valorat en 300 euros i el segon en 200. Aquests premis consistiran en material educatiu per a l’aprenentatge científic per a l’escola. El jurat que escollirà les propostes guanyadores estarà integrat per dues persones de l’equip docent dels estudis d’Educació Infantil d’UManresa i per dos mestres que no tinguin cap vinculació amb les escoles que participen en el premi. A l’hora de valorar les propostes el jurat tindrà en compte la capacitat de la proposta d’afavorir la iniciativa intencionada dels infants i la possibilitat de resolucions diverses, l’originalitat en l’enfocament, la claredat en l’acostament al concepte científic i la cura en la tria dels materials i l’adequació d’aquests a l’ús dels infants. El veredicte i lliurament dels premis d’aquesta primera edició es farà el dia 2 de juny, en un acte que tindrà lloc a les instal·lacions de la Fundació Universitària del Bages.

La intenció dels organitzadors del premi és vincular-lo a la celebració de la Fira d’Experimentació a partir de la sisena edició. Els centres que participin en el concurs podran visitar prèviament el Lab 0_6 amb una subvenció del preu de l’activitat que assumeix el Rotary Club. A més, el professorat que decideixi participar-hi, rebrà unes sessions formatives a càrrec de docents dels estudis d’Educació Infantil per ajudar-lo en el disseny i elaboració de les propostes que posteriorment portaran a l’aula i finalment a la Fira d’Experimentació.

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Educació i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.