UManresa i la Fundació Antigues Caixes Catalanes aposten per la professionalització dels gestors de fundacions i associacions oferint un postgrau especialitzat

Manresa, 17 de maig de 2016   La Fundació Universitària del Bages (FUB) i la Fundació Antigues Caixes Catalanes (FACC) han signat un conveni de col·laboració que té com a principal finalitat ajudar a la professionalització en la gestió d’associacions i fundacions. Amb aquesta finalitat, el Centre Internacional del Formació Contínua del Campus Manresa de la UVic-UCC, amb la col·laboració de la Fundació, posaran en marxa, a partir del curs 2016-2017, un diploma de Postgrau en Gestió de Fundacions i Associacions, adreçat principalment a persones i professionals del territori que treballin en aquest àmbit i que, a través de la seva professionalització contribueixin al seu desenvolupament, però també a persones que vulguin orientar la seva carrera professional en aquest sector . Per facilitar l’accés a aquesta formació, la Fundació Antigues Caixes Catalanes concedirà 10 beques de 1.250 euros.

El programa del Postgrau inclourà formació dels àmbits del tercer sector, en matèria de gestió i governança i sobre gestió econòmica, estratègica, de persones, de comunicació, de captació de fons i d’innovació. Durant el postgrau, l’alumnat haurà de realitzar un treball de final de postgrau.  La formació, de 180 hores de durada, s’impartirà entre els mesos d’octubre de 2016 i el juny de 2017.

Un postgrau per apoderar la presa de decisions a les entitats

La formació que s’oferirà a l’alumnat del Postgrau té com a objectius que els gestors d’entitats del tercer sector s’apoderin per prendre decisions, posar en valor la tasca que duen a terme associacions i fundacions, contribuir a la millora contínua de la seva activitat i reflexionar sobre situacions concretes per resoldre-les de forma participativa, a més de divulgar casos d’èxit i de bones pràctiques del sector.

Els continguts que s’impartiran inclouen una introducció a les característiques del tercer sector, en general, i més concretament sobre les de fundacions i associacions. Pel que fa a la gestió, s’abordaran qüestions com la missió i els valors, la participació i la presa de decisions i com organitzar contextos que ajudin a  prendre-les. En l’àmbit econòmic, el Postgrau tractarà sobre fiscalitat i elaboració de comptes anuals. El mòdul dedicat a la gestió estratègica es concentrarà en l’elaboració de plans estratègics, en lideratge i processos de canvi i en establir polítiques d’aliances entre els sectors públics i privats. Un altre dels eixos formatius serà el de la gestió de persones, que estudiarà tant el patronat, com els socis, el personal laboral, voluntaris i receptors dels serveis; el desenvolupament i la formació de les persones; i la gestió de conflictes. La gestió de la comunicació forma part també del contingut del Postgrau, tant la interna com l’externa, així com l’elaboració de campanyes i de plans de comunicació i el branding a través de xarxes socials. El setè mòdul es dedicarà a la gestió de captació de fons a través del fundraising, de la sensibilització i de les tècniques de captació de fons. Finalment, el Postgrau es completarà amb un apartat dedicat a la gestió de la innovació, a la recerca i l’emprenedoria.

Un programa de beques específic

La Fundació Antigues Caixes Catalanes ha dissenyat un programa específic per tal que els professionals interessats en aquesta formació no deixin d’accedir-hi per motius econòmics i així puguin potenciar la seva capacitat per fer créixer encara més l’activitat que fan. La millora en la formació d’aquests professionals ha de permetre a les associacions i fundacions desenvolupar la seva missió al territori de forma més òptima i eficient.

El programa Beques FACC per a la Gestió de Fundacions i Associacions s’adreça a directius o tècnics superiors  amb funcions de decisió en fundacions o associacions que tinguin seu o delegació a Catalunya i que realitzin alguna activitat cultural, assistencial, educativa i/o mediambiental. Els candidats a les beques han de tenir formació universitària.

L’import de les 10 beques que es concediran directament a les entitats és de 1.250 euros, que representen pràcticament un 50% de l’import total de la matrícula. La sol·licitud de la beca s’ha de fer a través de les fundacions i associacions abans del 10 de juliol del 2016, coincidint amb el període de matriculació al postgrau.

Taula rodona sobre el paper del tercer sector en la transformació social

La presentació oficial del Postgrau es farà el dilluns, 6 de juny, amb una taula rodona amb la intervenció de responsables d’associacions i fundacions del Bages i de la resta de Catalunya que moderarà Maravillas Rojo sobre ‘Les fundacions i associacions com a eines de transformació social’. Rojo ha estat directora de programes d’emprenedoria social d ela Conselleria d’Empresa i Comunicació de la Generalitat, Secretària General de Treball al Ministeri de Treball i Immigració i Presidenta de BarcelonActiva. És llicenciada en Ciències Polítiques, Econòmiques i Comercials i Senior Executives, Business Administration and Management General.

La taula rodona es farà a la sala d’actes de l’edifici principal de la Fundació Universitària del Bages a dos quarts de sis de la tarda.

Sobre UManresa-Fundació Universitària del Bages

La Fundació Universitària del Bages és una institució privada amb vocació de servei públic que té com a objectiu principal garantir una oferta d’estudis superiors a les comarques centrals de Catalunya. La institució forma part de l’estructura federada de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC).

Des que l’any 1990 va començar l’activitat acadèmica amb els estudis d’Infermeria, l’oferta s’ha anat ampliant i actualment també imparteix els graus de Fisioteràpia, Podologia, Logopèdia, Educació Infantil, ADE i un CFGS de Tècnic en Pròtesis Dentals. A aquesta oferta formativa cal sumar-hi tota l’oferta de postgraus i màsters que imparteix el Campus Manresa del Centre Internacional de Formació Contínua.

Sobre la Fundació Antigues Caixes Catalanes, proximitat al territori

La Fundació Antigues Caixes Catalanes té com a missió continuar, potenciar i estendre l’obra cultural i social que havien fet les antigues caixes d’estavis a tot Catalunya, a través de programes culturals i socials, dirigits a promoure el progrés humà, educatiu i cultural, tot suscitant una consciència ciutadana, participativa, compartida i responsable que impliqui persones i institucions.

Aquesta activitat es realitza amb estreta relació amb altres Fundacions o institucions públiques i privades. A través d’aquestes beques, la Fundació vol donar suport a altres Fundacions/Associacions que desenvolupen la seva tasca a Catalunya.

SONY DSC

SONY DSC

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Centre Internacional de Formació Contínua, General i etiquetada amb , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.