La FUB, AMPANS i BBVA CX acosten la universitat a les persones amb discapacitat intel·lectual

Manresa, 30 de juny de 2016    Una vintena de persones amb discapacitat intel·lectual podran participar en la primera edició del programa UniversiMÉS, una iniciativa conjunta d’UManresa-FUB, AMPANS, CX i BBVA per fer accessible la universitat a les persones amb discapacitat intel·lectual. La finalitat d’aquest programa és que les persones amb discapacitat intel·lectual puguin participar de la vida universitària en un pas més cap a la normalització i la plena inclusió als entorns comunitaris. A banda de poder accedir i ampliar coneixements generals sobre matèries relacionades amb l’art i l’expressió artística, l’economia o les relacions internacionals, podran fer ús de l’espai universitari, dels seus serveis i de les instal·lacions,  com a alumnes de la universitat.

El programa s’iniciarà durant el curs 2016-2017 i serà el primer de tot l’Estat espanyol amb aquest enfocament. La seva posada en marxa és possible gràcies a un doble acord de la FUB, d’una banda, amb AMPANS, i de l’altra amb CatalunyaCaixa i BBVA, per sumar sinergies que permetin obrir l’entorn universitari a les persones amb discapacitat intel·lectual i facilitar l’accés amb beques per als 20 primers alumnes. La signatura d’aquests convenis de col·laboració s’ha realitzat avui, 30 de juny, a la Fundació Universitària del Bages amb la presència de Xavier Queralt, conseller delegat de CatalunyaCaixa i representant del Grup BBVA a Catalunya, Sebastià Catllà, president d’Ampans, i Valentí Martínez, director general de la Fundació Universitària del Bages.

UniversiMÉS és una iniciativa pionera a tot l’Estat que pretén proporcionar a les persones amb discapacitat intel·lectual un espai universitari d’ampliació de coneixements i interessos socials i culturals. Altres experiències d’apropament de la universitat a aquest col·lectiu són escasses i se centren a oferir continguts instrumentals, estretament vinculats a la discapacitat. UniversiMÉS, en canvi, planteja una oferta formativa pensada per a l’enriquiment i el desenvolupament personal dels participants, sense posar la discapacitat en el focus d’atenció, sinó com un element que requereix una adaptació de les metodologies i continguts.

El programa, a més, té altres virtuts, ja que normalitza la presència de persones amb necessitats de suport dins de la universitat i contribueix a enriquir la diversitat de membres que integren la seva comunitat. També és una oportunitat per estrènyer relacions entre les tres entitats promotores, totes elles compromeses en l’acció social integradora.

Un programa creat i adaptat a les necessitats dels participants

El programa tindrà 50 hores de durada que s’impartiran al llarg de tot el curs acadèmic. La selecció dels participants tindrà en compte l’interès del candidat com a elements clau per a l’aprofitament d’un programa formatiu més enllà del nivell i els coneixements de partida. La tria dels components d’aquest primer grup d’alumnes de l’UniversiMés també prendrà en consideració el seu potencial per esdevenir ambaixadors de l’experiència entre altres persones amb discapacitat pensant ja en futures edicions de la iniciativa.

La docència anirà a càrrec de professorat universitari que rebrà l’assessorament dels professionals d’AMPANS per adaptar la metodologia i els continguts als interessos i necessitats dels participants. Un equip format per un coordinador de la FUB i un d’AMPANS, faran el seguiment del projecte al llarg del curs.

Tots els continguts que s’impartiran a l’UniversiMÉS estan enfocats a l’ampliació de coneixements i informació útil i aplicable en el dia a dia dels alumnes. Es treballaran tres mòduls temàtics, que inclouran sortides, debats i tallers.

Mòduls

Com a integrants de la comunitat universitària, els alumnes d’aquest programa tindran accés als mateixos serveis que la resta d’alumnes del Centre Internacional de Formació Contínua del campus Manresa de la UVic-UCC.

Un projecte que suma i il·lusiona

Durant l’acte de presentació pública del programa, el director general de la Fundació Universitària del Bages ha destacat que “Universi+ és un projecte pensat i concebut des de l’inici per sumar: sumar persones a la universitat, sumar diversitat a la comunitat universitària i sumar voluntats d’entitats diferents però decidides a concentrar recursos i coneixements en benefici d’un objectiu comú”. Martínez ha afegit que “volem estendre a més gent la possibilitat d’utilitzar el coneixement com a eina de creixement personal. Volem oferir a les persones amb discapacitat la possibilitat de sentir-se part de la comunitat universitària”. El conseller delegat de BBVA CX, Xavier Queralt, ha explicat que la seva institució “participa en aquest projecte amb la il·lusió i la satisfacció de compartir i impulsar una iniciativa pionera, en sintonia amb el nostre compromís social i territorial”. Segons ha dit “és un projecte que pretén  no només construir una comunitat universitària més gran sinó també més diferent i plural”. De la seva banda, Sebastià Catllà, president d’AMPANS, ha definit UNIVERSI+ com “un projecte de generació d’oportunitats, que pretén obrir la universitat a tothom, fer-la més accessible i acollidora”. Catllà ha assegurat que “aquesta iniciativa canviarà les persones, tant les que participaran directament en el programa com el conjunt de la comunitat universitària. Serà positiu per a tothom”.

Finalment, la coordinadora del projecte, Laia Cladellas, ha parlat de la il·lusió que genera el projecte. “Ens il·lusiona i, el que és més important, il·lusiona als seus destinataris”, ha dit. Segons Cladellas “estem generant moltes expectatives i la nostra voluntat és no només complir-les sinó superar-les”.

Universitat més diversa i més integradora

La posada en marxa d’UniversiMÉs amplia el nombre de persones del territori  que poden accedir a la universitat, ofereix noves oportunitats a les persones amb necessitats de suport i fa que la institució universitària manresana es converteixi en una universitat més diversa i més integradora. El projecte és resultat de la suma del potencial de les tres entitats, UManresa-FUB, AMPANS i el Grup BBVA que han decidit sumar experteses i recursos per impulsar una proposta innovadora i de retorn social a la Catalunya Central.

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

 

 

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General i etiquetada amb , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.