Els alumnes d’UniversiMÉS reben les beques BBVA CX per participar en el primer programa universitari per a persones amb discapacitat intel·lectual

Manresa, 29 de setembre de 2016.- 21 alumnes es beneficiaran de les beques per participar en aquest programa pioner a l’estat espanyol, que és resultat de la col·laboració entre UManresa-Fundació Universitària del Bages, Ampans i BBVA CX.

Els 21 alumnes que formen part del programa UniversiMÉS han rebut avui les beques BBVA CX oer a l’inici del curs. L’acte de lliurament s’ha fet a la Sala d’Actes de l’edifici FUB2 de la Fundació Universitària del Bages. A més dels 21 alumnes protagonistes del programa, acompanyats dels seus familiars, a l’acte també hi han assistit els professors que impartiran els diferents mòduls formatius, així com representants de les institucions impulsores del programa, encapçalades pel president d’Ampans, Sebastià Catllà, el director territorial de BBVA Catalunya, Xavier Llinares, i el director general de la Fundació Universitària del Bages, Valentí Martínez.

Tots els ingredients per a l’èxit

Un programa tremendament motivador, que anima a superar impediments, a aprofitar oportunitats i que té tots els ingredients per a l’èxit, la continuïtat i ‘perquè ens copiïn’. Així ha definit UniversiMÉS el director territorial de BBVA Catalunya, Xavier Llinares, durant l’acte de lliurament de beques. Per al president d’Ampans, Sebastià Catllà, és un programa ‘que enriqueix a tothom: participants, professors, organitzadors i la universitat. Per això, ha dit, ‘a Ampans estem contents, satisfets i orgullosos de participar-hi’. De la seva banda, Valentí Martínez, director general de la Fundació Universitària del Bages, ha donat la benvinguda als nous universitaris i ha dit que UniversiMÉS és un programa que ‘respon a la manera de fer, de ser i d’entendre la universitat de la institució i que combina responsabilitat, rigor, respecte per tot el que es fa, convicció i il·lusió’. La universitat, ha dit, no ha de ser endogàmica i tancada i ha d’estar oberta a persones ‘amb ganes d’aprendre, de superar-se, de gaudir amb l’art o la cultura, que volen entendre com funciona l’economia i que volen comprendre millor el món en el qual vivim’.

Jordi Preñanosa ha intervingut també en l’acte en representació dels 21 alumnes del programa. Ha explicat que tots ells estan ‘contents i emocionats, perquè mai s’havien pogut imaginar entrar a l’edifici de la universitat com a estudiants’. Per això, en nom de tots ells ha fet un agraïment a Ampans, BBVA Catalunya i la Fundació Universitària del Bages per fer-ho possible.

‘Ser docent d’UniversiMÉS és un gran repte personal i professional, i també una gran oportunitat de demostrar que la universitat pot ser i ha de ser accessible a tothom’, ha dit una de les professores, Marta Tiñena. Segons Tiñena, la formació que rebran els alumnes tindrà el nivell i el rigor acadèmic que requereix una institució universitària.

Un músic, un economista i una sociòloga, de professors

Aquest ha estat el segon contacte entre els 21 alumnes seleccionats per participar en la primera edició d’UniversiMÉS,previ al seu inici, el proper 6 d’octubre. El mes de juliol van assistir a una primera sessió durant la qual se’ls va explicar el funcionament del programa i que va servir per afavorir que es coneguessin entre ells. La trobada es va aprofitar per presentar el professorat dels tres mòduls formatius.

El cantant del grup Gossos, Natxo Tarrés, serà l’encarregat d’impartir el bloc dedicat a l’art i l’expressió artística; Jordi Conca, director dels estudis d’ADE de la Facultat de Ciències Socials del Campus Manresa de la UVic-UCC, els formarà sobre economia i vida quotidiana; i Marta Tiñena, sociòloga especialitzada en màrqueting estratègic i comunicació, assumirà la formació del bloc ‘Entendre el món d’avui’, que tractarà de globalització, relacions humanes i l’aprenentatge continu al llarg de tota la vida. Serà Tiñena la que iniciarà el programa el proper dia 6 d’octubre. Tot el professorat compta amb el suport i l’assessorament de professionals d’AMPANS per adaptar la metodologia a les característiques de l’alumnat.

Enriquir la universitat amb la diversitat d’alumnes

UniversiMÉS té com a objectius fer accessible la universitat a les persones amb discapacitat intel·lectual, de manera que puguin participar de la vida universitària en un pas més cap a la normalització i la plena inclusió als entorns comunitaris. Els alumnes, que podran fer ús de l’espai universitari, dels seus serveis i de les instal·lacions,  com a nous membres de la comunitat universitària, contribuiran a enriquir-ne la diversitat.

UniversiMÉS és el primer programa de tot l’Estat espanyol que pretén proporcionar a les persones amb discapacitat intel·lectual un espai universitari d’ampliació de coneixements i interessos socials i culturals. El programa planteja una oferta formativa pensada per a l’enriquiment i el desenvolupament personal dels participants, sense posar la discapacitat en el focus d’atenció, sinó com un element que requereix una adaptació de les metodologies i continguts.

Un blog elaborat pels mateixos alumnes

El programa tindrà 50 hores de durada que s’impartiran al llarg de tot el curs acadèmic. Les classes es faran els dijous, cada quinze dies, a les instal·lacions de la Fundació Universitària del Bages. A més de les classes, els 21 alumnes participaran en sortides i tallers relacionats amb les matèries formatives. Totes les experiències seran compartides i explicades pels mateixos alumnes a través del blog d’UniversiMÉS.

DSC_0041 DSC_0042 DSC_0051 DSC_0056 DSC_0121 DSC_0136

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.