Anna Erra: “La UVic-UCC ha fet un pas de gegant amb la Facultat de Medicina”

  • La presidenta del Patronat de la FUBalmes assegura que el nou grau és un dels primers fruits de la federació universitària
  • El pla d’estudis que ara ha de validar l’AQU preveu la formació de metges especialitzats en l’atenció comunitària
  • El Ministeri d’Educació ha de concedir en els pròxims mesos les 90 places privades que sol·licita el projecte
  • La nova Facultat disposarà d’un sistema de beques que preveu ajudar entre un 10 i un 15% dels estudiants

Manresa, 14 d’octubre de 2016.- “El nou Grau de Medicina és un dels primers fruits de la federació entre Vic i Manresa i suposa un pas de gegant per la UVic-UCC”. D’aquesta manera ha definit la presidenta del Patronat de la Fundació Universitària Balmes (FUBalmes) i alcaldessa de Vic, Anna Erra, la decisió, que ahir va prendre la Junta del Consell Interuniversitari de Catalunya, de començar els tràmits per incloure el Grau de Medicina en la programació del curs universitari 2017-2018. En dues rodes de premsa fetes avui a Vic i Manresa, els principals protagonistes del projecte han valorat el nou escenari que s’obre pel que fa al Grau de Medicina.

El vicepresident segon de la FUB i alcalde de Manresa, Valentí Junyent, ha explicat que la nova Facultat “és un projecte de país construït des de les dues ciutats, que permet avançar cap a un major equilibri territorial”. Vic i Manresa seran les dues primeres ciutats catalanes que tindran Facultat de Medicina sense ser capital de província”. Tots dos han destacat la importància, per a les dues ciutats, d’acollir uns estudis que suposaran un impuls que “posicionarà la UVic-UCC com a peça clau per a la descentralització del coneixement”. La Facultat s’ubicarà a Vic i comptarà amb una unitat docent a Manresa.

Un cop aprovat per la Junta del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC), el projecte de Medicina, ara ha de rebre la validació del pla d’estudis per part de l’Agència de Qualitat Universitària (AQU). A més, tal com ha explicat el comissionat per la Facultat de Medicina, el Dr. Josep Arimany, caldrà que el Ministeri d’Educació concedeixi les 90 places que sol·licita el projecte. Es tracta dels numerus clausus que regulen el nombre d’estudiants que poden cursar Medicina a l’Estat espanyol. És un pas necessari que permetrà, en paraules d’Arimany, “crear una estructura d’estat que dotarà el territori d’un gran valor afegit; és un motor de coneixement, d’innovació i de recerca que beneficiarà les dues ciutats i també el conjunt del país”. Per al rector de la UVic-UCC, Jordi Montaña, la Facultat ha fet un “llarg camí” que ajudarà la Universitat “a fer un salt qualitatiu i quantitatiu dins el sistema universitari català”.

Una Facultat de Medicina centrada en l’atenció comunitària

La Facultat de Medicina de la UVic-UCC s’especialitzarà en l’atenció comunitària –els metges de família-, una de les àrees de salut amb més demanda. Per Arimany, aquest grau permetrà “formar els metges del futur especialitzats en la integració dels àmbits sanitari i social”. Segons el pla d’estudis, una de les fites és formar professionals que situïn el malalt al centre del procés i treballin en la integració dels serveis socials i de salut. Des d’aquesta perspectiva, el Grau subratllarà la importància de l’atenció primària per tal de dotar els estudiants d’un alt nivell d’excel·lència tant en competències com en valors, i posar de relleu una visió humanística i holística de la medicina que garanteixi l’atenció integral –clínica, però també emocional– del pacient. Es tracta d’oferir un ensenyament diferenciat al que s’imparteix actualment i que està centrat en la superespecialització.

El pla d’estudis del nou grau incorpora elements diferencials i innovadors des del punt de vista pedagògic, com l’ensenyament basat en la resolució de casos clínics, que vol reforçar la vessant professionalitzadora de la formació. També fa una aposta pels grups reduïts i la docència personalitzada, centrada a resoldre les necessitats de cada estudiant. La internacionalització serà un altre dels trets diferencials dels estudis, que tindran l’anglès com a llengua vehicular i promouran les pràctiques a l’estranger per tal de garantir la inserció laboral dels alumnes en un mercat global.

La nova facultat, que serà de caràcter privat i s’autofinançarà, disposarà d’un sistema de beques per ajudar econòmicament entre un 10 i un 15% dels estudiants. Els ajuts es donaran en base a criteris acadèmics i de renda.

Demanda acadèmica i professional

Cada curs, més de 3.500 estudiants de Catalunya que voldrien cursar els estudis de Medicina en alguna de les universitats catalanes es queden sense plaça. De fet, la demanda és cinc vegades superior a l’oferta. Només el curs passat, es van oferir 964 places, però hi va haver 4.549 alumnes que van demanar accedir a aquests estudis.

A banda de la demanda acadèmica, el mercat laboral també necessitarà nous metges en els pròxims anys, segons un estudi demogràfic del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (COMB). El document apunta que en els pròxims 15 anys es jubilaran 10.000 metges i caldrà cobrir-los amb nous graduats, perquè l’actual plantilla de professionals de la medicina té una mitjana de 49’6 anys.

A la resta de l’Estat, les administracions ja han començat a treballar per cobrir la demanda creixent de metges. A Madrid, hi ha 565 places privades per cursar els estudis de Medicina i al País Valencià, 200. En canvi, Catalunya n’ofereix menys d’un centenar malgrat que supera en població a totes dues comunitats. De les vuit universitats privades que ofereixen el Grau de Medicina a l’Estat, només una es troba a Catalunya.

La salut i el benestar, un dels eixos centrals de la UVic-UCC

La UVic-UCC neix de la federació entre la Universitat de Vic i la Fundació Universitària del Bages el 2014. Compta amb prop de 6.500 estudiants, 957 professors, 273 professionals d’administració i serveis, i una oferta acadèmica de 33 graus, 12 màsters universitaris i 13 programes de doctorat. És una institució amb vocació social i territorial que s’estructura en dos campus, un a Vic i un altre a Manresa, i dues seus, a Granollers i Barcelona.

Les àrees de coneixement vinculades al món de la salut i el benestar de les persones són un dels eixos centrals de la UVic-UCC. Actualment, la institució ofereix estudis de Salut, Psicologia i Biociències repartits en dues facultats del campus de Vic, la de Ciències de la Salut i el Benestar i la de Ciències i Tecnologia, i una a la capital del Bages, la Facultat de Ciències de la Salut de Manresa.

Els estudis de Ciències de la Salut de la Universitat té una llarga trajectòria als dos campus i es tradueix en la disponibilitat d’instal·lacions docents que ja permeten la docència en aquest àmbit. A més, al campus Manresa, la Clínica Universitària, preparada tant per a l’activitat assistencial com per a la docent, disposa d’espais per a la simulació clínica amb equips d’alta complexitat tecnològica i personal preparat per fer-ne un aprofitament docent molt eficient.

La Universitat compta amb unes àrees de recerca de l’àmbit de salut i social molt consistents agrupades en el Centre d’Estudis Sanitaris i Socials, que coordina l’exconsellera Marina Geli. D’aquest Centre en depenen la Càtedra de Cures Pal·liatives, del doctor Xavier Gómez Batiste; la de TIC i Salut, del doctor Francesc García Cuyàs; o la de Sida i Malalties Relacionades, liderada pel doctor Bonaventura Clotet. El curs passat va entrar en funcionament la Càtedra de Bioètica Víctor Grífols, de la qual s’han fet càrrec les doctores Victòria Camps i Núria Terribas.

L’aposta per la salut de la Universitat compta amb l’estreta col·laboració del teixit assistencial del territori. D’aquesta manera, la UVic-UCC disposa de centres de referència en l’àmbit sanitari per desenvolupar-hi part de la formació i de les pràctiques associades als estudis de Salut o Psicologia. L’Hospital Universitari de Vic, l’Hospital de la Santa Creu, la Clínica de Vic, el Centre de Salut Mental d’Osona, o els hospitals de Campdevànol, Manlleu, Olot o Puigcerdà, entre d’altres, són alguns dels equipaments del territori que ja col·laboren amb la UVic-UCC per garantir la formació integral dels estudiants.

brindis DSC_0534 DSC_0557 DSC_0568

 

 

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Ciències de la Salut, General, UVic-UCC i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.