La UVic-UCC es consolida amb un creixement del 6% de la matrícula de nou accés

•    La federació manté el creixement de nous alumnes de l’any passat malgrat el descens de la demanda universitària global
•    L’aposta per la Formació Professional en un entorn universitari té 50 alumnes més de nou accés respecte el curs passat i ofereix un cicle formatiu nou
•    En els dos campus hi ha moltes més noies que nois i els francesos són el col·lectiu internacional més present tant a Vic com a Manresa
•    “El projecte de la Facultat de Medicina s’ha guanyat el respecte per ser una realitat el curs que ve” ha dit Joan Turró

Manresa, 16 de novembre de 2016.- La Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya ha augmentat aquest curs 2016-17 un 6% el nombre de matriculats de nou accés en títols oficials (amb un total de 2.632 estudiants nous) i un 12% si tenim en compte la matrícula total de titulacions oficials. Aquest augment inclou tots els matriculats en els graus de la UVic, UManresa, els màsters oficials i els doctorats de la UVic-UCC, el Campus Professional, els estudiants del Grau de Traducció, Interpretació i Llengües Aplicades ofert conjuntament per la UVic i la UOC, i els centres adscrits BAU, EADA i ESERP.
Aquestes dades les ha presentat aquest migdia el rector de la UVic-UCC, Jordi Montaña, en una roda de premsa que s’ha celebrat a l’escola d’hoteleria Joviat de Manresa. Segons Montaña la matrícula d’aquest any és “especialment bona si tenim en compte la baixada de la demanda universitària global”. Per tot això, ha assegurat que la matrícula d’aquest curs 2016-2017, la segona que es fa conjuntament com a  UVic-UCC, “ens fa ser optimistes perquè es consolida l’espai de coneixement al centre de Catalunya”.

El rector també ha destacat el creixement d’un 78% del Campus Professional, l’oferta de formació professional en l’entorn universitari. Per a Montaña es tracta d’una proposta que està tenint una molt bona acollida i que “aborda una necessitat real de país”.

Campus UManresa

La matrícula de nou accés del campus Manresa s’ha situat, aquest curs, en 415 persones, la qual cosa significa un augment del 12% en relació al curs anterior. L’increment s’ha concentrat a la Facultat de Ciències de la Salut, especialment als estudis de Logopèdia (+128%) i de Podologia (+35%). Dins d’aquesta mateixa facultat, Fisioteràpia i Infermeria es consoliden com els estudis amb més demanda, amb un creixement anual del 12% en tots dos casos. Els estudiants que accedeixen enguany a la Facultat de Ciències Socials, a les titulacions d’ADE i d’Educació infantil, suposen l’11% del total de la matrícula de nou accés del campus de la capital del Bages.

UManresa compta amb un total de 1.479 alumnes de grau per al curs 2016-2017, un 3,2% més que el curs anterior. Fisioteràpia, amb 196 nous estudiants, és la titulació que n’acull més. La gran demanda registrada en aquests estudis ha permès cobrir completament l’oferta de places disponibles, alhora que generava nota de tall per accedir-hi.
Perfil dels nous alumnes

Un 59% dels estudiants que han accedit aquest curs a UManresa són dones, si bé la distribució per gènere és desigual, en funció dels estudis. Així, són majoria a Logopèdia (on el 100% del nou alumnat és femení) i a Educació infantil (amb un 93% de total). En canvi, Podologia i Fisioteràpia acullen un nou alumnat majoritàriament masculí, amb percentatges del 66 i el 60%, respectivament.

Un 37% dels estudiants que accedeixen aquest any a UManresa són de fora de l’Estat espanyol, una gran part procedents de França, però també d’Itàlia. Majoritàriament escullen els estudis de Fisioteràpia i Logopèdia i, en menor proporció, Podologia. També hi ha alumnes d’altres comunitats de l’Estat, que es concentren en els estudis de salut: Balears, País Basc, Navarra, Rioja, Canàries, Andalusia, Castella i Aragó.

Valentí Martínez, vicerector del Campus Manresa, ha destacat que els bons resultats “de la matrícula dels dos darrers cursos esvaeixen els dubtes sobre els beneficis de la federació universitària”. També ha fet referència a l’atractivitat d’estudis d’UManresa com els de Fisioteràpia, Logopèdia i Podologia per al mercat internacional, sobretot, el procedent de França i Itàlia.  Finalment, ha subratllat la bona acollida que han tingut els estudis de CFGS de Pròtesis Dentals, “amb un increment del 56% de la matrícula de nou accés que ha obligat a desdoblar els grups”.

Campus UVic

La UVic compta aquest curs 2016-2017 amb 1.100 estudiants matriculats de nou accés, 56 alumnes menys que l’any passat. Un descens que es deu a la limitació voluntària d’estudiants de nou accés que s’ha aplicat al Grau de Fisioteràpia per assegurar una bona atenció i seguiment pedagògic. Segons Cristina Vaqué, vicerectora d’Ordenació Acadèmica de la UVic-UCC el topall “ens permet mantenir el model pedagògic basat en l’atenció individualitzada i de proximitat que ens defineix”. En cas que això no s’hagués fet, s’hauria consolidat el creixement de l’entrada de nous alumnes en el 16% de l’any passat.
El nombre de matrícules en primera preferència ha estat, enguany, del 80% una xifra que es manté respecte a l’any passat. Actualment ja s’han cobert el 83% de les places ofertes i hi ha hagut nota de tall en els estudis de CAFE, Fisioteràpia i Psicologia, fet que demostra que en aquests tres graus hi ha més demanda d’estudiants que places s’ofereixen.

Si ens ho mirem per facultats, la d’Educació, Traducció i Ciències Humanes (FETCH) representa el 35% del total de la matrícula de nou accés i és la que registra més alumnes nous matriculats, seguida de molt a prop per la Facultat de Ciències de la Salut. En el cas de la FETCH, cal destacar l’augment d’un 6% en la matrícula dels graus de Magisteri, un augment important si tenim en compte que la demanda global d’aquests estudis a Catalunya ha baixat un 7%. Per segon any, s’ha ofert el Grau Interuniversitari de Traducció, Interpretació i Llengües Aplicades amb la UOC, i enguany s’hi han matriculat 59 alumnes nous. La Facultat d’Empresa i Comunicació, de la seva banda, representa el 15% de la matrícula de nou accés.

La Facultat de Ciències de la Salut i el Benestar representa el 34% de la matrícula de nou accés global, una xifra que es manté igual que l’any passat malgrat el control en l’entrada d’alumnes al Grau de Fisioteràpia. I és que hi ha tres graus, Fisioteràpia, Infermeria i Nutrició que han cobert totes les places i, en el cas d’aquesta darrera, s’han doblat els matriculats fins arribar als 43 estudiants. Aquesta és la Facultat amb una major presència d’estudiants internacionals, sobretot francesos; si ho mirem per graus, provenen d’aquest país el 68% dels nous estudiants de Fisioteràpia, el 16% dels de Teràpia Ocupacional i el 3% dels estudiants de nou accés d’Infermeria.

Per últim, la Facultat de Ciències i Tecnologia ha patit l’efecte de la davallada global en la demanda d’enginyeries que aquest any ha estat del 7% respecte el curs passat. Malgrat això, els estudis de biociències, Biologia i Biotecnologia, han cobert les 130 places que oferien. Aquesta facultat representa el 16% de la matrícula de nou accés.

Perfil dels nous alumnes

Si ens fixem en el perfil d’aquests nous alumnes de la UVic, veiem que són bàsicament dones, un 59% respecte al 41% d’homes. Elles superen els nois en totes les facultats tret de la UST, on hi ha més nois. Pel que fa a la procedència geogràfica, el 21% provenen d’Osona, el 13% de França, el 10% del Barcelonès i el 10% del Vallès Oriental. Segons les dades recollides a l’enquesta feta pel juliol als estudiants de nou accés, els que no viuen a Vic es desplacen majoritàriament en cotxe propi (37%), en tren (31%) i en bus (21%). Cal destacar, aquest any, l’augment de dos punts en l’opció del cotxe compartit (19%) arran de la implantació del sistema FesEdit. Es tracta d’una aplicació que posa en contacte els estudiants que ho han sol·licitat i que els permet compartir trajecte i vehicle amb els que tenen els mateixos horaris i destinació. Pel que fa a l’allotjament, un 59% dels nous estudiants viuen a casa dels pares. Els que no ho fan, s’estan en residències (11%) o pisos d’estudiants (9%).

Medicina, la gran aposta per al curs que ve

El director general de la Fundació Universitària Balmes, Joan Turró, ha explicat en quin punt es troba el projecte del grau de Medicina. Ha anunciat que l’Agència de Qualitat Universitària (AQU) ja disposa de la memòria de la titulació des de divendres passat i que ara només falta que la Generalitat tramiti la creació de la Facultat i que el Ministeri d’Educació autoritzi les places per poder-se matricular. Segons Turró, “el projecte s’ha guanyat el respecte per ser una realitat” i s’ha mostrat convençut que el pròxim 1 de setembre “tindrem l’autorització per començar les classes”.

Turró també ha anunciat que de cara l’any que ve s’inaugurarà el nou local de la UVic-UCC a Barcelona. Un espai situat a Via Augusta, a la seu de l’Institut d’Estudis Nord Americans, que permetrà acollir l’oferta formativa de post grau desplaçada dels dos campus.
Finalment, també ha avançat que el pròxim curs, el rectorat ja s’instal·larà a la seu de Casa Convalescència, un edifici situat al centre de Vic.
DSC_0730 DSC_0750 DSC_0790 DSC_0795 DSC_0819

Aquesta entrada s'ha publicat dins de UVic-UCC i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.