El Lab 0_6 s’amplia amb una unitat mòbil que durà propostes d’experimentació a llars d’infants

Manresa, 26 d’abril de 2017.- Els estudis de Grau en Mestre d’Educació Infantil del Campus Manresa de la UVic-UCC posaran en marxa el mes de maig la prova pilot del ‘Lab sobre rodes’. Es tracta d’una furgoneta que portarà propostes d’experimentació i ciència a escoles bressol d’arreu de Catalunya. D’aquesta manera, el Lab 0_6, el centre per a la descoberta de la ciència adreçat a infants de 0 a 6 anys, sortirà de les seves instal·lacions a l’edifici FUB2 per acostar-se a centres que tenen dificultats per desplaçar-s’hi. La prova pilot ha estat possible gràcies al suport econòmic de la Diputació de Barcelona, la Caixa i la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT). El Lab sobre rodes visitarà un total de 20 centres durant el mes de maig i és previst que, a partir del mes de setembre, es pugui consolidar i obrir-se a les peticions de les escoles.

El Lab sobre rodes té el seu precedent en els ‘Matins d’experimentació a les escoles’, una proposta que els estudis d’Educació Infantil van posar en marxa abans de crear el Lab 0_6. ‘Els matins d’experimentació’ portaven algunes de les propostes d’experimentació i ciència elaborades per estudiants d’educació infantil a les escoles. Eren propostes dissenyades per a la Fira d’Experimentació, una activitat oberta a infants de 0 a 6 anys i a les seves famílies de la qual ja se n’han celebrat sis edicions. Totes les propostes que s’hi presenten han estat elaborades pels alumnes amb l’objectiu d’incentivar la curiositat i l’experimentació dels infants. ‘Els matins d’experimentació’ es van deixar d’oferir quan es va posar en marxa el Lab 0_6. Ara, amb el Lab sobre rodes, es recupera el caire itinerant d’aquella proposta inicial.

Acostar-se als infants

La proposta del Lab sobre rodes dóna continuïtat a les iniciatives impulsades des del grau d’Educació Infantil d’UManresa perquè l’alumnat tingui contacte directe amb els infants, més enllà de les pràctiques que duen a terme a les escoles i llars d’infants. Segons la directora dels estudis, Montserrat Pedreira, ‘amb aquesta iniciativa, el Lab amplia les possibilitats que alumnes i professionals es posin a prova diàriament amb nens i nenes, ja que per als futurs mestres, treballar sense infants no té sentit’. El Lab 0_6 rep cada dia la visita de grups escolars que experimenten i juguen amb propostes que han estat concebudes i elaborades per alumnes i per l’equip docent d’Educació Infantil amb l’objectiu que els infants s’acostin a la ciència de manera natural, a través del joc i de les seves pròpies inquietuds i interessos.

Creació d’ocupació

A banda d’enriquir la formació de l’alumnat del grau en Educació Infantil, el Lab 0_6 s’ha convertit en un equipament generador d’ocupació per a professionals de l’educació. Amb la posada en marxa del Lab sobre rodes ja seran tres les persones que treballen directament en aquest projecte, totes elles persones formades com a docents a UManresa.

L’èxit de l’equipament el constaten les dades d’aquest primer curs, el primer que el Lab 0_6 haurà funcionat durant un curs sencer. Abans d’acabar l’any, les reserves de visites ja es van completar amb una previsió de 216 grups d’escoles d’arreu de Catalunya i un total de  4.400 infants. Aquesta xifra no inclou les visites familiars, que es poden fer tots els diumenges i en períodes de vacances, com Nadal i Setmana Santa.

Lab sobre rodes UManresa (1) Lab sobre rodes UManresa (2)

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Educació i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.