404 persones participen en l’assaig clínic d’un projecte que vol ajudar tant les persones amb demència com als seus cuidadors

Manresa, 2 de juny de 2017.- La direcció de Recerca i Innovació d’UManresa-FUB ha posat en marxa l’assaig clínic associat al projecte CAREGIVERPRO-MMD, un projecte que finança la Comissió Europea i que té com a objectiu ajudar tant les persones amb demència com les persones que en tenen cura. En l’assaig clínic hi participen 404 persones, de les quals la meitat són persones afectades per algun tipus de demència i l’altra meitat els seus cuidadors principals. A 202, els que formen part del grup control, se’ls ha facilitat una tauleta que dóna accés a una plataforma virtual destinada a millorar la seva qualitat de vida i el seu apoderament davant dels diferents problemes que s’associen o són conseqüència de la malaltia. El projecte compta amb la implicació directa de la Fundació Sociosanitària de Manresa, que és líder clínic de l’assaig juntament amb la universitat. També hi col·laboren l’Associació de Familiars d’Alzheimer del Bages, Berguedà i Solsonès (AFABBS) i la companyia Vodafone, que ha aportat les tauletes que s’han distribuït a pacients i cuidadors i n’ha garantit la connectivitat a la xarxa. L’assaig clínic, que es va iniciar el passat mes de maig amb la distribució de les tauletes, es perllongarà durant un termini de 18 mesos.

El projecte, innovador i sense precedents en el camp de l’eHealth, posiciona Manresa i el Bages en el grup de les regions europees que aposten per innovar en les relacions entre pacients, cuidadors i sistema sociosanitari. L’objectiu és aprofitar el potencial de les noves tecnologies de la informació per donar solucions a les necessitats i problemes generats per les malalties cròniques associades a l’envelliment humà. CAREGIVERPRO-MMD s’emmarca en el programa “Horitzó 2020” de la Comissió Europea coordinat per la Universitat Politènica de Catalunya (UPC). En el marc d’aquesta iniciativa, la Direcció de Recerca i Innovació del Campus Manresa de la UVic-UCC gestiona un ajut econòmic europeu de 412.000 euros.

Millorar el dia a dia i obrir noves vies de recerca

La plataforma on-line de Caregiverpro-MMD funciona com una xarxa social i és accessible per ordinador, mòbil i tauleta. L’objectiu de l’eina és millorar el flux d’informació entre el sistema social i sanitari i els afectats i cuidadors. Als professionals que els atenen els facilita informació acurada de l’estat del malalt, al mateix temps que permet que hi interaccionin, i als cuidadors els proposa lectures i continguts que els ajuden a millorar els seus coneixements mèdics i assistencials, com per exemple, informació sobre els fàrmacs (efectes secundaris i interaccions) per reduir els factors de risc associats a l’evolució de les malalties neurodegeneratives.Tot plegat ha de fer que l’entorn de les persones depenents estigui cohesionat, informat i preparat perquè aquestes rebin la millor atenció i suport possibles.

A partir de l’assaig clínic s’obtindrà un gran volum d’informació que es podrà aprofitar en l’àmbit de la recerca per plantejar noves línies d’investigació relacionades amb les malalties neurodegeneratives.

Una eina per als que cuiden

El director de Recerca i Innovació a UManresa, Xavier Gironès, ha explicat que aquesta és una plataforma ‘pionera a Europa i al món, que posa l’accent en els cuidadors dels afectats de malalties neurodegeneratives. Mentre no hi hagi cura, hem de trobar solucions de suport per a ells,  i especialment per als cuidadors que viuen el dia a dia de la malaltia i pateixen situacions de molta soledat. La nostra intenció és que quan hi hagi un diagnòstic, el metge, a més de prescriure medicaments, prescrigui també l’ús de la plataforma tant al pacient com al cuidador’. En aquest sentit, la gerent de la FSSM, Alba Oms, ha posat de relleu la suma de complicitats necessària per impulsar iniciatives com aquesta, que ha comptat amb ‘l’experiència dels professionals de l’àmbit sociosanitari, la universitat i els socis tecnològics que han desenvolupat l’eina’. Una de les beneficiàries del programa, Anna Mas, a qui avui se li ha lliurat la tauleta, ha explicat que ‘aquesta és una eina molt necessària per als cuidadors, que ens trobem molt desemparats i que gràcies a ella estarem connectats entre nosaltres i amb els professionals’. De la seva banda, José Antonio Rodríguez, responsable d’Internet of thinks de Vodafone a Catalunya i Aragó ha expressat la satisfacció de la companyia de poder participar en una iniciativa ‘que millora la qualitat de vida de les persones i dels seus cuidadors’.

En l’actualitat, les malalties degeneratives com l’Alzheimer o la demència vascular no tenen solució mèdica coneguda i estan considerades com una epidèmia mundial per part de l’Organització Mundial de la Salut. Està previst que el nombre de pacients amb demència s’hagi triplicat l’any 2050 i que afecti a més de 115 milions de persones al món. Segons aquestes mateixes previsions, una de cada tres persones de més de 65 anys morirà amb demència.

DSC_0601 DSC_0602 DSC_0610

 

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Recerca i innovació i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.