Èlia Martínez-Cava i Alidé Tremoleda comparteixen l’experiència de l’Escola Bressol JM Céspedes dins el Cicle Obert de Conferències Educatives

7 de maig de 2014  Les relacions són bàsiques per a l’aprenentatge i per aquest motiu, l’escola bressol ha de prioritzar els espais i els moments per fomentar-les. Aquest és un dels pilars del funcionament de l’escola bressol JM Céspedes, de Sant Adrià del Besòs, en la qual treballen  Alidé Tremoleda i Èlia Martínez-Cava. Totes dues han estat les conferenciants d’una nova xerrada del Vè Cicle Obert de Conferències Educatives, que aquest curs es dedica a presentar experiències d’escoles singulars. Les dues mestres han centrat la conferència en la importància de l’etapa educativa de 0 a 3 anys.

A més del foment de les relacions entre nens, amb adults, amb tot l’equip docent, però també el personal que no ho és de l’escola, Tremoleda i Martínez-Cava han destacat la importància del treball en equip. Segons Martínez-Cava, totes les persones que treballen amb nens han de continuar aprenent, reflexionant i equivocant-se i rectificant. Han defensat que la professió de mestre és una professió que ‘s’ha de treballar des del sentiment. No n’hi ha prou amb tenir formació i experiència, cal també aquesta actitud de presència, d’escolta activa’.

En la conferència s’han referit també als infants. Uns infants que han definit com a investigadors i curiosos, unes actituds necessàries per a l’aprenentatge. La tasca del mestre ha de ser la de l’observació d’aquesta experimentació dels nens. Aquesta observació permet prendre decisions sobre els canvis organitzatius que cal fer en els espais i els materials que cal posar a disposició dels infants per afavorir aquest procés. Espais i materials que han d’estar pensats i organitzats perquè els nens s’hi relacionin i els manipulin.

L’escola treballa també aspectes com la seguretat dels infants. Per sentir-se segurs, explica Martínez-Cava, han de tenir les necessitats autèntiques cobertes, és a dir, l’alimentació, la higiene i el descans. Si això no està cobert, l’infant no podrà aprendre perquè no se sentirà segur, han dit.

Un altre dels eixos bàsics de l’escola JM Céspedes és la relació amb les famílies. Unes famílies que tenen capacitat de decisió sobre el funcionament del centre a través del consell de participació.

SONY DSC

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Educació i etiquetada amb , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.