Juanjo Brau, fisioterapeuta del Barça, destaca la importància de la formació universitària per adquirir la base de coneixements de la professió

9 de maig de 2014  Unes 180 persones han seguit la conferència que ha ofert aquest divendres el fisioterapeuta del Barça, Juanjo Brau, a la Fundació Universitària del Bages. Brau ha parlat tant de la formació com dels professionals i ha aprofitat la seva experiència al FC Barcelona per posar exemples pràctics del que ha explicat als assistents.

Brau ha definit la fisioteràpia com una combinació d’art i ciència, que treballa amb les mans i que té com a principal objectiu la prevenció de lesions. Pel que fa al fisioterapeuta, ha destacat la seva importància a l’hora de definir el programa d’entrenaments per poder treballar la prevenció. A més, en l’àmbit de l’esport, ha afegit, prepara els futbolistes per entrenar i per rendir. Després de la competició, ha dit, el paper del fisioterapeuta té com a objectiu treballar la recuperació.

La del fisioterapeuta, ha explicat Brau, és una feina d’equip. En l’àmbit esportiu ha de col·laborar estretament amb metges, readaptadors, preparadors físics i amb l’entrenador i en el cas d’algunes lesions, també amb metges nutricionistes. En aquests moments, el fisioterapeuta ja treballa directament amb l’entrenador, forma part de l’equip tècnic i ‘no és només el professional dels massatges’, sinó que intervé en la millora del rendiment de l’equip i és una figura important dins d’un vestidor.

El sentit comú és una de les bases del treball del fisioterapeuta, segons Juanjo Brau, que ha de saber opinar amb convicció i coneixement de causa. Uns bons resultats en el rendiment, la prevenció de lesions i la recuperació ajudaran a millorar la percepció de la professió en el món de l’esport.

Brau ha posat de relleu la importància de la formació universitària, que ha qualificat com ‘un bagatge imprescindible per continuar aprenent dia a dia de la feina’ i com la ‘base del sentit comú en l’exercici de la professió’.

Ha apostat per superar-se un mateix més que per superar els altres i per un augment de la col·laboració i del corporativisme dels fisioterapeutes per fer créixer el prestigi de la professió.

En el torn de preguntes, ha reconegut que el risc de lesions només es pot minimitzar i no evitar, que la confiança amb els jugadors es guanya amb el dia a dia i ha dit que té ganes de posar una dona fisioterapeuta al primer equip, com ja succeeix en les categories inferiors del Barça.

Juanjo Brau ha promès tornar a la FUB d’aquí a un any per explicar com es treballa amb el GPS per decidir els exercicis i riscos de lesió. El sotsdirector dels estudis de Fisioteràpia de la FUB, Gonzalo Lorza, l’ha acomiadat destacant-ne el seu rigor i passió professionals, elements essencials, ha dit, per a ser un bon fisioterapeuta.

SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Ciències de la Salut i etiquetada amb , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.