Òscar Dalmau analitza els reptes de la formació continuada en el sector salut en el llibre “Formación y desarrollo del talento”, publicat per edicions FUB

Manresa, 20 d’abril de 2018.-  El responsable del Centre Internacional de Formació Contínua del campus Manresa de la UVic-UCC, Òscar Dalmau, acaba de publicar el llibre “Formación y desarrollo del talento. Una experiencia innovadora en organizaciones de salud” dins la col·lecció Expertia d’Edicions FUB de la Fundació Universitària del Bages. El llibre fa una anàlisi de la formació contínua en els sectors salut i social, explica com ha de ser la seva planificació estratègica i aposta perquè les accions formatives de formació continuada siguin experiències immersives i d’impacte per garantir una millor adquisició de coneixements, així com per aconseguir que els aprenentatges tinguin una aplicabilitat tant per al professional com per al conjunt de l’organització o empresa. El darrer capítol del llibre es dedica a posar sobre la taula les principals tendències i reptes que ha d’afrontar la formació continuada. El llibre es va presentar públicament en el marc de la Jornada Smart Learning. Smart Health, que es va celebrar durant el precongrés  de la Sociedad Española de Simulación Clínica i Seguridad del Paciente, que va tenir lloc a UManresa entre els dies 12 i 14 d’abril.

Segons Dalmau, el sector de la formació continuada està en procés de canvi i haurà d’aprendre a moure’s i a gestionar entorns incerts, donant-hi resposta amb plantejaments creatius, posant a prova solucions noves que fins ara no han estat experimentades i resolent nous problemes que requereixen una anàlisi diferent. En aquests moments, explica, l’aprenentatge “ja no es produeix només en una aula, i no només succeeix de forma individual. És flexible i cada vegada més personalitzat. És formal però també informal, un procés continu marcat per la interactivitat, la connectivitat, la mobilitat i la ubiqüitat”. Tot plegat requereix utilitzar al mateix temps totes les noves tendències i línies de treball de l’àmbit de la formació, com poden ser el self-learning, el social learning, el mobile learning o el game-based learning, per desenvolupar aprenentatges “immersius, experiencials i transformadors”.

Per a l’autor, les empreses hauran d’incorporar la formació contínua dins dels seus plans estratègics. A més, els plans de formació i desenvolupament s’hauran d’adaptar de manera que donin resposta a les especificitats de cada organització, però també de cada professional. Això vol dir que la formació haurà de ser cada vegada més personalitzada.  Una altra de les tendències a les quals caldrà prestar atenció és la necessitat d’aprofitar l’experiència dels professionals i per aquest motiu, les direccions de recursos humans s’hauran de dotar de mapes de coneixements clau i de mapes de talent de l’organització o empresa. Dalmau creu que en aquest nou entorn els professionals s’han de convertir en líders del seu aprenentatge a partir de l’autoformació (self-learning) i la formació col·laborativa (social learning). En el cas de les organitzacions, l’autor considera imprescindible que les experiències d’aprenentatge que es dissenyin siguin immersives i que contemplin la simulació, la gamificació i la realitat virtual i augmentada i que s’aprofitin el mobile learning com una eina d’accés al coneixement i el vídeo learning per fer accions de microformació. Finalment, Dalmau també planteja que la funció de formació i desenvolupament de les organitzacions de salut s’ha de transformar de forma progressiva i que els seus professionals hauran d’adquirir noves competències, coneixements i habilitats per adaptar-s’hi.

L’autor

Òscar Dalmau és un expert en formació continuada. A més de ser el responsable del Centre Internacional de Formació Contínua d’UManresa-FUB, Dalmau és gerent d’Unió Consorci Formació, una institució creada per La Unió – Associació d’Entitats Sanitàries i Socials i pel Consorci de Salut i Social de Catalunya per donar resposta a les necessitats de formació continuada dels professionals i les organitzacions del sector.

Col·lecció expertia

La col·lecció Expertia de la Fundació Universitària del Bages està dedicada a la divulgació de coneixement universitari a partir d’obres escrites per experts en diferents matèries. La col·lecció vol esdevenir un referent en la formació tant de professionals com de futurs professionals i fer-ho fomentant l’esperit crític i el rigor. Dins d’aquesta mateixa col·lecció s’han editat els llibres “Manual de accidentes de múltiples víctimes y catàstrofes”, “Introducció a la macroeconomia”, “Movilizaciones e inmovilizaciones. Técnicas de abordaje en atención extrahospitalaria” i “Introducció a la microeconomia”.

formacion-y-desarrollo-del-talento-oscar-dalmau UMANRESA_comite_dir_bn_10

 

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Centre Internacional de Formació Contínua i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.