L’experiència de La Riera de Ribes i la importància de la comunicació en l’aprenentatge tanquen el cinquè Cicle Obert de Conferències Educatives

21 de maig de 2014  ‘La comunicació és bàsica per a l’aprenentatge, aprenem per contrast i aprenem per millorar’, així ho ha expressat Lola Sánchez, de l’equip directiu de l’escola La Riera de Sant Pere de Ribes, una de les experiències d’Escoles Singulars que aquest curs han centrat el Cicle Obert de Conferències Educatives dels estudis d’Educació Infantil de la Fundació Universitària del Bages.

Sánchez ha explicat que la seva escola té com a principal objectiu formar alumnes que siguin competents davant de la vida, que sàpiguen relacionar-se. El seu pas per l’escola els serveix ‘per saber-se comunicar, saber parlar en públic, organitzar-se, treballar en grup i buscar informació. No saben copiar dels llibres, aprenen a explicar amb les seves paraules i fan les mateixes faltes d’ortografia que faria un nen d’una escola que fa l’aprenentatge convencional, però a nosaltres el que ens importa és el procés que fan’.

L’Escola La Riera de Ribes va iniciar el seu treball fa 13 anys com a resultat de la divisió d’una gran escola. Actualment té 450 alumnes i hi treballen 28 mestres, a més d’una TEI, una vetlladora i una educadora que donen suport a la Unitat d’Educació Especial Clínica que hi ha a l’escola. L’escola treballa per racons, projectes, tallers i activitats a l’aula i sense llibres, només s’utilitzen per a la consulta. Procurem, diu Lola Sánchez,  ‘en generar situacions farcides de coneixement i això representa més feina que treballar amb llibres’.

Entre els principis del centre hi ha fer una escola inclusiva a la diversitat perquè ‘la diferència és el motor de l’aprenentatge. A la nostra escola tothom hi té cabuda i si falten recursos per atendre un alumne amb necessitats especials, els busquem’; una escola oberta a les famílies, al món proper i al món llunyà; una escola que fomenta la formació permanent de tota la comunitat educativa, tant de mestres com de famílies; i una escola basada en models funcionals per desenvolupar les competències.

La Riera de Ribes

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Educació i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.