L’alumnat de Medicina de la UVic-UCC destaca els aprenentatges del primer programa de simulació implantat a primer de grau

Manresa, 24 d’agost de 2018.- Els 84 estudiants del primer curs de grau de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC han estrenat un pioner programa educatiu en simulació dissenyat conjuntament per professorat del grau i pel Centre Internacional de Simulació i Alt Rendiment Clínic (CISARC) del campus Manresa. Aquesta ha estat la primera vegada que un grau en Medicina introdueix la simulació a partir del primer curs. Habitualment, aquesta metodologia d’aprenentatge no s’implanta fins que els estudiants estan fent el tercer curs. Els objectius d’avançar-ne la implantació són “començar a treballar el desenvolupament de la capacitat de pensament crític en la presa de decisions dels futurs metges i alhora facilitar l’aprenentatge de les competències que han d’adquirir a partir de primer curs”, explica Aida Camps, responsable de Simulació del campus Manresa de la UVic-UCC. La valoració que ha fet l’alumnat d’aquesta primera experiència ha estat molt positiva. Tots ells en destaquen els aprenentatges que n’han obtingut, especialment del debriefing. Segons Camps, en el balanç que han fet a final de curs posen de relleu que els ha servit, entre d’altres, “per aprendre a saber explicar-se, a interactuar amb els companys, a discrepar, en cas que calgui, i a adonar-se que alguns coneixements que semblaven dominar, no estaven ben adquirits”.

Totes les assignatures de Medicina de primer curs han incorporat la simulació per treballar les habilitats que ha d’adquirir l’alumnat durant el primer any de la seva formació com a metges. La responsable de Simulació del campus Manresa explica que per treballar les habilitats d’investigació clínica simulaven, per exemple, amb el cas d’un visitador mèdic que els intentava vendre un fàrmac. L’objectiu d’aquesta simulació era que els alumnes, a partir dels seus coneixements, sabessin fer les preguntes adequades per valorar el fàrmac abans de decidir-se a comprar-lo. “El que pretenem és que l’alumnat raoni i que sigui conscient de què aprèn i com aprèn les coses per després aplicar aquest coneixement de manera correcta. Si comencem a treballar amb els alumnes aquestes habilitats a partir de primer curs, quan arribin a tercer, seran més capaços de raonar, de treballar en equip i d’incorporar en la seva pràctica quotidiana l’anàlisi de l’error”, afegeix Aida Camps.

Els alumnes de la primera promoció de Medicina de la UVic-UCC han participat durant aquest primer curs en 16 sessions de simulació de quatre hores de durada que s’han desenvolupat a les instal·lacions del CISARC. En cadascuna d’aquestes sessions han treballat continguts relacionats amb les assignatures. En aquests moments, la Facultat i el CISARC estan treballant en el programa educatiu de simulació que s’impartirà a segon curs. Segons Aida Camps, els objectius seran els mateixos, però “continuarem avançant en la incorporació d’elements innovadors, com l’ús de la tecnologia QR per a l’autoavaluació dels alumnes. Avançar en la innovació tant metodològica com tecnològica en simulació és una de les marques de la casa del CISARC”.

DSC_0023

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Mecicina i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.