Els efectes del soroll en la salut de les persones al cicle de conferències FUB Salut de la mà de PREVINT

L’exposició continuada al soroll té efectes negatius en la nostra salut. Ho ha explicat aquest dilluns, 26 de maig, David Montero, director tècnic de Prevint amb la conferència ‘A quants decibels vas?’, dins el cicle de conferències FUB Salut.

En la seva conferència, Montero ha parlat de la definició de soroll i de com aquest pot arribar a matar si ens sotmetem a un llindar de decibels molt alt. Per això, l’exposició continuada al soroll esdevé un problema laboral que, a banda de provocar sordesa, produeix altres alteracions fisiològiques derivades de l’estrès que genera estar-hi sotmès durant moltes hores. Així doncs, algunes sorderes es poden arribar a considerar malaltia professional. Les activitats més habituals relacionades amb aquesta patologia són les extractives (mineria, pedreres…) o sectors com l’hostaleria, les activitats artístiques o les militars.

Montero ha parlat també de la fisiologia de l’oïda, del temps màxim al qual ens podem sotmetre al soroll en funció de la seva intensitat i de les lesions que pot arribar a produir superar aquests llindars. Entre aquestes lesions hi ha la sordera, els acúfens (sentir sons interns fabricats per l’oïda) o els tinitus (xiulets interns a l’oïda).

Sotmetre’s a elevats nivells de pressió sonora durant determinat temps i en funció del tipus de soroll són factors de risc, així com l’edat, ja que està demostrat que a partir dels 25 anys es comença a perdre capacitat auditiva.

Montero ha parlat també de la música forta com a negoci, tant en relació amb l’oci nocturn com als establiments de venda de roba. Segons ha explicat, allà on hi ha la música més alta s’eleven els nivells d’eufòria i s’acaba consumint més beguda. A més, no es pot parlar i l’avorriment afavoreix el consum. En el cas de les botigues de roba que tenen la música molt alta, el seu efecte fa que es perdi el criteri en la valoració de la qualitat preu i que s’acabi comprant impulsivament.

La conferència ha servit també per fer demostracions dels nivells de decibels a partir dels quals el so pot ser perjudicial per a la salut i per parlar de les mesures de prevenció que es poden prendre per evitar danys. La principal, ha dit, no fer soroll.

SONY DSC

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Ciències de la Salut i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.