Martí Saballs, director adjunt d’Expansión, parla de la responsabilitat i el rigor de la premsa econòmica dins el cicle FUB Empresa

26 de maig de 2014  El director adjunt del diari Expansión, Martí Saballs, ha tancat aquest dilluns, 26 de maig, el cicle de conferències FUB Empresa, que aquest curs s’ha dedicat als temes ‘Talent i noves organitzacions’. La conferència de Saballs s’ha centrat en el primer d’aquests dos conceptes aplicats a la premsa econòmica, sobre la qual, ha dit, recau una gran responsabilitat cap als lectors. Aquesta responsabilitat és segons Martí Saballs la que obliga els diaris econòmics i els seus professionals a ser molt rigorosos a l’hora de publicar informacions i a fer-ho només si estan ben contrastades i confirmades.

En la seva conferència, titulada ‘Premsa econòmica i talent per informar’, Saballs ha fet un repàs a tot el que envolta la premsa econòmica: des de qui són els seus lectors fins als principals diaris econòmics del món i la seva història. Ha parlat del Wall Street Journal, actualment el diari més venut als Estats Units tot i ser un diari econòmic; de The Economist, el primer diari econòmic del món, fundat l’any 1846; i del Financial Times, el gran diari econòmic europeu del qual n’ha destacat ‘la gran pluralitat d’opinions que recull, una característica gens habitual de la premsa econòmica espanyola’.

Gran part de la seva intervenció ha girat a l’entorn de l’organització i dels recursos humans dels diaris econòmics, centrada bàsicament en el periodista. Saballs ha dit que el professional del periodisme ha de ser una persona essencialment curiosa i rigorosa i ha lamentat que les facultats de periodisme del país no aprofundeixin més en la formació de professionals especialitzats en economia. Per al director adjunt d’Expansión, ‘un bon periodista és aquell que té iniciativa, aquell a qui no li has de dir què ha de fer’.

De la feina de periodista ha dit que ha de ser vocacional i que alhora és molt ‘sacrificada’. Per aquest motiu, ha explicat, molts periodistes, especialment els que han fet part de la seva carrera professional en diaris econòmics, acaben acceptant les ofertes de grans empreses que busquen persones per als seus departaments de comunicació. Saballs ha destacat també la importància de saber treballar en equip, prioritzant l’agenda del lector i no la personal per afany de protagonisme i ego.

En el torn de preguntes, el director adjunt d’Expansión ha insistit en el rigor periodístic, ja que si no existeix aquest rigor ‘el lector acabarà decidint quins mitjans sobreviuen i quins desapareixen’. Ha assegurat que en el seu cas mai ha rebut pressions polítiques ni d’empreses per incidir en les informacions que publica el seu diari. També ha fet autocrítica sobre la manca de transparència informativa que hi va haver a l’inici de la crisi econòmica i s’ha mostrat partidari que els diaris econòmics apostin per fer periodisme d’investigació de temes empresarials. Finalment també s’ha referit al procés català, assegurant que des del seu punt de vista aquest és un tema que cal resoldre des del punt de vista fiscal, i a la compra de Catalunya Caixa, que hores d’ara, ha explicat, està en ‘moltes travesses’.

SONY DSC SONY DSC

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Empresa i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.