Baños: “La UVic-UCC ha de fer possible una nova redistribució territorial del país”

Vic, 31 de gener de 2019.- El nou rector de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), Josep-Eladi Baños, ha pres possessió del càrrec en una cerimònia solemne en una Aula Magna de la UVic-UCC plena a vessar. Baños ha explicat que es va presentar per ser rector de la UVic-UCC per la singularitat de la institució: “és l’única universitat catalana que neix a iniciativa dels ajuntaments i que persisteix sota la seva direcció”. Per al nou rector, la identificació de Vic i Manresa amb la Universitat ha de permetre desenvolupar una economia basada en el coneixement a la Catalunya central que pot fer que les comarques centrals “siguin una possibilitat professional i vital”. Això permetria “una redistribució territorial, un fet d’especial importància per al nostre país” afirma Baños.

A banda, el rector, en un discurs emotiu i molt personal, ha mencionat també l’equip humà de la UVic-UCC que “ha demostrat una resiliència admirable” i la possibilitat d’aplicar un “model educatiu del segle XXI” com els altres motius que l’han portat a ser rector de la Universitat. Per a ell, però, això només serà possible amb recursos addicionals i ha precisat que la Universitat els necessita “després d’aquests anys d’esforç constant i mantingut” i “per no perdre la motivació i el compromís”.

La UVic-UCC, un factor de reconstrucció nacional
El president de la Generalitat de Catalunya Quim Torra ha destacat la tasca de la UVic-UCC per donar “valor afegit” a les ciutats mitjanes i ha assegurat des d’aquesta posició s’erigeix com “un factor de reconstrucció nacional”. A més, també ha assegurat que la Universitat té “l’ambició d’adreçar-se al món per ser un actiu de país”. Finalment, Torra ha apel·lat a la comunitat universitària i especialment als estudiants a convertir la Universitat en un “refugi d’idees i reivindicacions i que no es cansi mai de reclamar justícia, llibertat i democràcia”.

La presidenta del Patronat i alcaldessa de Vic, Anna Erra, ha afirmat que el rector Baños “rep una bona herència” dels anteriors rectors que han portat anys de creixement i consolidació de la força de la Universitat. A més, ha assegurat que el nou rector “troba la Universitat en un moment dolç”. Erra també ha fet referència a la federació amb la Fundació Universitària del Bages i ha assegurat que “ens fa cada vegada més forts, genera oportunitats per als joves i és clau per al territori”.

El seu antecessor en el càrrec, Joan Masnou, ha assegurat que s’ha sentit molt “honorat pel fet d’haver assumit el rectorat de la Universitat” i ha agraït el suport del Patronat i la comunitat per tirar endavant el projecte de “fer de pont entre dos rectors electes”. Masnou ha reivindicat “el compromís” de la Universitat amb el país i els ciutadans i ha assegurat que la tasca de la institució és “relligar comarques de l’interior des del coneixement i formar ciutadans compromesos amb el progrés de la Catalunya central”.

Un nou disseny de medalla

La presa de possessió del càrrec s’ha singularitzat a través de la signatura del document d’acceptació en presència de la presidenta del Patronat i del president de la Generalitat que també l’han signat. A continuació, Torra li ha posat la medalla de rector que aquest any s’ha renovat a través d’un nou disseny fet pel joier Jordi Sala i el dissenyador Ton Granero, que ha modificat la tradicional forma quadrada per un contorn arrodonit. La secretaria general de la UVic-UCC, Maria Àngels Crusellas, ha estat l’encarregada de llegir l’acord de nomenament del Patronat.

Baños va ser nomenat el passat 17 de desembre després de ser escollit d’entre 13 candidats i d’haver rebut el suport d’un 79,4% del Claustre de la Universitat. El nou rector és el sisè de la UVic-UCC continuant el llegat de Ricard Torrents, David Serrat, Assumpta Fargas, Jordi Montaña i Joan Masnou. Tots ells han estat presents a l’acte i l’han acompanyat des de la primera fila. El passat 7 de gener Baños va iniciar el seu mandat agafant el relleu de Joan Masnou que va ser rector en funcions durant 6 mesos després que Oriol Amat no acceptés el càrrec de rector per motius personals.

Biografia

Josep-Eladi Baños Díez (Sabadell, 1958) és doctor en Medicina i catedràtic de Farmacologia per la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i dirigeix el Programa Margalida Comas per a l’excel·lència docent de les universitats catalanes de la Generalitat de Catalunya (2017). Ha estat director del Grup de Recerca Educativa en Ciències de la Salut des del 2017 fins ara i en l’àmbit de gestió ha estat vicerector de Docència i Ordenació Acadèmica (2005-2013) i vicedegà de la Facultat de Ciències de la Salut i de la Vida (2004-2005).

És un referent en l’àmbit de la innovació docent i està especialitzat en l’aplicació de models d’aprenentatge basats en problemes i en l’ús de les humanitats (cinema, literatura i sèries de televisió) en la docència. És autor o coautor de més de sis-centes publicacions, una setantena d’elles en l’àmbit de l’educació universitària. Ha rebut diversos premis a la qualitat docent com ara el tercer premi nacional d’investigació i innovació educativa del Ministerio de Educación y Ciencia (2006) i quatre distincions Vicens Vives a la innovació docent de la Generalitat de Catalunya (2005, 2009, 2013 i 2015).

presa-possessio-rector (1) presa-possessio-rector (2) presa-possessio-rector (3) presa-possessio-rector (4) presa-possessio-rector (5)

Aquesta entrada s'ha publicat dins de UVic-UCC i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.