La FUBalmes i la FUBages renoven el contracte federatiu amb una durada indefinida

Barcelona, 1 de març de 2019.- Cinc anys després de la signatura del contracte federatiu entre la FUBalmes i la FUBages per a la creació d’una estructura universitària federada, els presidents de les dues fundacions, l’alcaldessa de Vic, Anna Erra, i l’alcalde de Manresa, Valentí Junyent, han presentat avui el nou acord que “dona major estabilitat a la federació amb una vocació de permanència en el temps”. Amb el nou document, titulat “Acord per a la renovació del contracte federatiu entre la Fundació Universitària Balmes i la Fundació Universitària del Bages”, s’estableix una durada indefinida de la relació entre les dues entitats que ha suposat la creació de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC).

En un acte que ha tingut lloc a la Conselleria d’Empresa i Coneixement, els presidents de les fundacions han titllat de “fet transcendental” aquesta revisió del contracte federatiu que segons el document ha estat “un model d’èxit que ha aconseguit trobar una fórmula de consens basada en la generositat dels actors i en les sinergies i complementarietats institucionals”.

La consellera d’Empresa i Coneixement Àngels Chacón ha assegurat que “la renovació del contracte federatiu entre les dues fundacions és una excel·lent notícia per al sistema universitari del país, i un exemple de la voluntat de col·laboració, confluència d’energies i recerca de sinergies que serà clau en la construcció de la Catalunya basada en el coneixement a què aspirem”. La consellera també ha dit que l’acord signat avui és “la demostració inequívoca de l’èxit que ha suposat la federació entre la Fundació Universitària Balmes i la Fundació Universitària del Bages” i que el seu caràcter indefinit “dotarà de l’estabilitat i solidesa imprescindibles l’oferta d’educació superior de la Catalunya Central”.

Per part de la presidenta de la FUBalmes i alcaldessa de Vic Anna Erra “el nou acord amb Manresa suposa la consolidació definitiva de la Universitat dins el sistema universitari”. Erra també ha afegit que la federació “ens ha fet una ciutat més gran gràcies al creixement d’aquesta institució que treballa pel reequilibri territorial i social de la Catalunya central”.

El president de la FUBages i alcalde de Manresa Valentí Junyent ha subratllat el potencial de la federació com a eina de consolidació i creixement: de consolidació de la UVic-UCC dins del sistema universitari català i europeu i també de creixement de la capacitat d’acció i d’influència dels seus dos campus. “La federació ha permès plantejar projectes que requereixen envergadura  institucional com la facultat de Medicina i, a més, ho ha fet amb l’encert d’alimentar i donar ales a les iniciatives particulars de les dues fundacions que els han fet arribar a més col·lectius, amb més transcendència acadèmica i social. Gràcies a la federació, la FUBages és avui un campus més gran, amb més activitat, d’una universitat amb projecció internacional”.

El rector de la UVic-UCC Josep-Eladi Baños considera que “el nou contracte federatiu suposa l’assoliment d’un moment dolç per a la Universitat, que ens permet avançar coordinadament i de forma col·laborativa per ser més forts”.

Un nou full de ruta basat en 7 punts

Aquesta renovació del contracte federatiu sorgeix després de 5 anys de creixement de l’estructura universitària que requereix “formular un nou full de ruta per als següents anys que fixi les temàtiques que es volen abordar conjuntament” i excloure “aquelles en les quals no es vol incidir”. En aquest sentit, el nou acord determina diferents àmbits de treball en els quals es determinaran les perspectives de treball conjunt donant un termini de sis mesos per presentar-les. Aquests són la programació acadèmica de graus i màsters, la formació contínua, la formació semipresencial i on-line, la recerca i transferència de coneixement, la internacionalització, la comunicació i el màrqueting i els serveis comuns.

A banda, també es preveu analitzar l’adaptació de les Normes d’Organització i Funcionament (NOF) a cada entitat federada i es modifica la comissió permanent ampliada del Consell general federatiu donant veu i vot al rector i nomenant dues persones perquè liderin el procés de reformulació del nou full de ruta que seran la coordinadora de desenvolupament de polítiques corporatives de la UVic-UCC i l’adjunt a la direcció general de la FUBages.

L’acord no preveu la seva resolució, no fixa una durada, però sí que contempla que en cas d’incompliment greu dels compromisos o una manca de coincidència greu en els objectius i finalitats s’han de posar de manifest amb una antelació mínima de tres anys a la data de la resolució. A més, si es dona aquest cas, les parts es comprometen a cercar les solucions adequades i, en darrera opció, es buscarà la mediació de la Secretaria General d’Universitats de la Generalitat.

Una Universitat territorial amb un creixement consolidat

La UVic-UCC compta amb 8.981 alumnes de titulacions oficials aquest curs 2018-2019, un 10% més de matriculats que el curs passat. Des que es va signar la federació, la matriculació d’alumnes ha anat creixent i s’ha consolidat la demanda dels estudis de grau, màsters oficials, doctorats i cicles formatius de grau superior que s’imparteixen a Vic, Manresa, Granollers o Barcelona. Des de fa dos anys, la Universitat compta amb la Facultat de Medicina, una titulació que sense la federació no hauria estat possible, i que aquest curs ja compta amb 180 alumnes segons les dades de matrícula presentades el mes de novembre passat. Es tracta d’una oferta singular i pionera que a partir del curs vinent ja comptarà amb les dues unitats docents actives, la de Vic, situada a can Baumann, i la de Manresa al campus de la Fundació Althaia.

Renovació contracte federatiu

Aquesta entrada s'ha publicat dins de UVic-UCC i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.