La UVic-UCC presenta la seva oferta formativa basada en metodologies actives i avaluació competencial

La Universitat presentarà al Saló de l’Ensenyament la seva aposta per l’aplicació de metodologies actives i l’avaluació orientada a competències en el nou model formatiu aprovat el 2018

Al campus de Vic s’impartiran 22 graus, 20 màsters universitaris i 8 programes de doctorat el curs 2019-2020

El campus de Manresa creix amb noves instal·lacions per acollir més activitat acadèmica

El grau de Medicina desplegarà el tercer curs amb una unitat docent a Manresa i l’exercici de la pràctica clínica

El Campus Professional de la UVic-UCC impartirà 7 cicles formatius de grau superior a Vic, Manresa, Granollers i Olot

La Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) presentarà la seva oferta acadèmica al Saló de l’Ensenyament. En aquest cas, ho farà amb 29 graus pel curs que ve que s’impartiran al campus Vic, al campus Manresa i a la seu de la Universitat a Granollers. El grau en Medicina desplegarà el mes de setembre el tercer curs a a les unitats docents de Vic i de Manresa.

En aquesta edició del Saló de l’Ensenyament, la UVic-UCC serà present en 7 espais, en dos d’ells hi haurà tota la informació dels graus del campus UVic, per una banda, i del campus UManresa per l’altra, el tercer serà el del Saló Futura i el quart oferirà la proposta de cicles formatius de grau superior. A fora, a la plaça Univers, la UVic repetirà presència a través d’espais dedicats als estudis de Teràpia Ocupacional, on es desenvoluparà l’activitat “L’esport com a teràpia”, a la Nutrició esportiva i al programa d’assessorament general universitari “Preparats, llestos, …universitat!”.

Una metodologia activa en la formació presencial i semipresencial

El campus Vic oferirà 22 graus el pròxim curs 2019-2020 amb les metodologies actives com a base de l’acció formativa. L’aprenentatge basat en casos pràctics, el treball per projectes, la simulació o l’aprenentatge i servei són algunes de les opcions metodològiques que vertebren la docència als graus i màsters de la Universitat. El passat mes de juliol del 2018 es va aprovar l’actualització del model docent que reforça i dona una nova perspectiva a aquestes metodologies en les formacions presencial, semipresencial o online. Un exemple d’aquestes metodologies és la prova pilot d’innovació docent que estan duent a terme els alumnes de Teràpia Ocupacional i de Multimèdia per tal de desenvolupar conjuntament projectes tecnològics aplicats a la salut. Els estudiants van conèixer el cas pràctic d’un pacient amb ictus per qui hauran de desenvolupar eines tecnològiques que puguin ajudar-lo en el període de rehabilitació i de retorn a casa. Segons el degà de la Facultat de Ciències i Tecnologia, Sergi Grau, “és un exemple de treball per projectes que afavoreix una millor preparació per a l’àmbit laboral, on els equips multidisciplinaris són molt freqüents”.

Pel que fa a l’aprenentatge basat en la simulació, hi haurà disponible un nou laboratori d’Infermeria d’alta fidelitat dotat amb el segon maniquí que incorpora la realitat virtual, d´última generació, i amb resposta fisiològica a diferents situacions programades prèviament. A més, la taula de dissecció digital Sectra usada pels estudiants de Medicina, a partir del pròxim curs també la podran utilitzar els alumnes de Fisioteràpia per realitzar anàlisis de casos. D’altra banda, a partir del pròxim curs tots els estudiants de Psicologia rebran la menció de salut al finalitzar els seus estudis que permet, entre d’altres, continuar amb la formació de màster de Psicologia General Sanitària, també ofert per la UVic-UCC. Els graus de Nutrició Humana i Dietètica i de Teràpia Ocupacional es poden cursar presencialment i en modalitat semipresencial amb un plantejament propi denominat multimodalitat, i el de Traducció, Interpretació i Llengües Aplicades s’ofereix online conjuntament amb la UOC. Es tracta d’unes propostes que d’acord amb el nou model de formació “permet oferir unes majors facilitats als estudiants assegurant la qualitat formativa i l’acompanyament en el procés d’aprenentatge”, explica la vicerectora d’Ordenació Acadèmica de la UVic-UCC Cristina Vaqué.

A la seu de Granollers, on s’imparteix el grau d’Enginyeria de l’Automoció, s’ha estrenat el nou laboratori-taller d’Automoció amb dos cotxes reals, pensat per a la realització de pràctiques en diferents assignatures, així com l’execució de projectes del sector de l’automoció. El grau s’imparteix a través del model d’aprenentatge basat en problemes i els espais pràctics són bàsics per al seu desenvolupament formatiu. “Es tracta d’un aprenentatge pensat i enfocat a la professionalització, per donar resposta a les situacions reals de l’àmbit laboral, per saber treballar en xarxa i resolent entorns complexos”, diu Vaqué fent referència a la globalitat dels graus de la UVic-UCC.

El campus Manresa creix amb nous edificis i espais lliures

La rehabilitació del recinte FUB3 ha permès guanyar 3.572 m2 al campus Manresa de la UVic-UCC i consolidar una zona universitària de 25.552m2, que inclouen quatre edificis, espais lliures i zones d’aparcament privat al servei de la comunitat universitària. El Saló de l’Ensenyament serà l’entorn idoni per donar a conèixer aquesta ampliació de les instal·lacions i convidar els assistents a visitar-les en persona durant la jornada de portes obertes del proper 6 d’abril de 2019.

La Facultat de Ciències de la Salut mantindrà la seva aposta per la internacionalització de les seves aules, una tendència iniciada fa quatre anys als estudis de Fisioteràpia i que, progressivament, s’ha estès, també als de Podologia i Infermeria. D’altra banda, la semipresencialitat del grau en Logopèdia, impartit en col·laboració amb la UOC, ha permès arribar a un perfil diferent d’alumnat, que cursa aquests estudis majoritàriament a partir de vies lentes després de cursar una altra titulació prèviament.

Per la seva banda, la Facultat de Ciències Socials de Manresa ha fet de la relació amb el teixit empresarial i educatiu un dels eixos principals de la qualitat de la formació que reben els seus estudiants. En els darrers mesos, els estudis d’ADE han ampliat, amb la incorporació de noves empreses col·laboradores al seu programa Prèmium, les oportunitats del seu alumnat de consolidar els aprenentatges fets a l’aula en entorns reals. Els estudis de Mestre d’Educació Infantil, en canvi, treballen estretament amb centres vinculats a la ciència i la tècnica per consolidar i estendre la seva expertesa en la introducció de l’activitat científica i experimental a les primeres edats.

Durant el curs 2019-2020, es posarà en marxa l’ampliacó del Centre Internacional de Simulació i Alt Rendiment Clínic (CISARC) que creixerà fins a comptar amb més de 1.000 m2 i 8 unitats de simulació que poden convertir-se en 50 escenaris diferents per acollir simultàniament fins a 120 persones, fent activitats formatives a partir de la metodologia de la simulació. L’ampliació d’aquestes instal·lacions està estretament relacionada amb la progressiva introducció de la simulació a tots els graus d’UManresa. Des de fa un curs, la seva presència és transversal als diferents estudis tant de grau com de postgrau, siguin de Ciències de la Salut o de Ciències Socials. L’aposta per la innovació docent en aquest campus també ha canalitzat la incorporació d’altres estratègies didàctiques com la gamificació.

El grau de Medicina començarà l’activitat docent a Manresa 

El curs 2019-2020 serà el tercer de la primera promoció del grau en Medicina de la UVic-UCC i suposarà l’inici del desplegament de les assignatures, els continguts i les pràctiques del cicle clínic, que es mantindran fins completar els sis anys d’estudis. Aquest desplegament s’associarà a la distribució diversificada de les estades i la docència als diversos centres, espais i aularis vinculats al grau. El curs vinent, per tant, comporta el disseny i el desenvolupament del gruix de la formació clínica que ha de permetre als estudiants assolir la condició de metges, d’acord amb els eixos del projecte pedagògic que passen per formar professionals centrats en el pacient a través de la innovació en educació mèdica, una formació integral i col·laborativa a través de l’excel·lència tecnològica.

Des d’aquesta comprensió humanista de la pràctica mèdica, on dimensions emergents com l’ètica, la perspectiva de gènere o el vessant comunitari de l’assistència són elements rellevants, cal posar en valor la implicació de la Facultat de Medicina amb la xarxa assistencial del territori com a tret central del projecte formatiu.

Aquesta xarxa s’ordenarà a través de la constitució de dues unitats docents territorials a Vic i a Manresa, actuant alhora com un vertebrador important de l’atenció sanitària a la Catalunya interior, contribuint d’aquesta manera a la qualitat dels serveis de salut que reben les persones.

Màsters, postgraus i doctorats

Durant el Saló Futura la UVic-UCC presentarà la seva proposta de màsters, postgraus i doctorats que s’imparteix a Vic, Manresa, Granollers o Barcelona, entre altres ciutats. Entre les principals novetats al campus Vic, es posa en marxa el màster universitari en Màrqueting Estratègic i Innovació , que basa el seu aprenentatge en l’estudi de cas, el màster universitari en Tecnologia de l’Esport en col·laboració amb la UB , i al campus Manresa es manté l’oferta dels dos màsters oficials en Fisioteràpia del Sistema Musculoesquelètic i el de Metodologia de la Simulació. Tots aquests programes donen accés al doctorat.

Pel que fa l’oferta de títols propis destaca la consolidació del màster en Administració i Direcció d’Empreses (MBA), que enguany presenta un programa renovat que inclou la importància de liderar, des de la direcció, la transformació digital en les empreses. En l’àmbit de la salut i el benestar social, la nova càtedra de Salut Mental coorganitza amb la Fundació Ampans i Althaia el postgrau en Malaltia Mental i Alteracions de Conducta en Persones amb Discapacitat Intel·lectual. El màster en Sinologia i Patologia Mamària és la principal novetat de l’oferta formativa del campus Manresa per al Saló Futura d’enguany. Es tracta d’un programa nou i únic a tot l’Estat espanyol, dissenyat específicament per a personal d’infermeria.

Pel que fa als doctorats, s’ofereixen 8 programes d’entre els quals cal destacar el de Medicina i Ciències Biomèdiques que s’inicia el proper curs.

El Campus Professional de la UVic-UCC ofereix 7 cicles 

La UVic-UCC i la UAB presentaran conjuntament, en un mateix estand del Saló de l’Ensenyament, les seves propostes en formació professional. La UVic-UCC oferirà 7 cicles formatius de grau superior (CFGS) i es converteix així en la universitat catalana que més cicles ofereix, liderant, d’aquesta manera, la introducció de la formació professional en l’àmbit universitari.
El Campus Professional UManresa imparteix un CFGS d’Educació infantil, un altre d’Administració i Finances, i el de Pròtesis Dentals. A banda d’aquests, a Vic el proper curs se continuarà oferint els CFGS en Animacions 3D, Jocs i Entorns Interactius i en Desenvolupament d’Aplicacions Multiplataforma; Màrqueting i Publicitat, a Granollers: i Processos i Qualitat en la Indústria Alimentària, a Olot.

El Campus Professional es basa en la formació dual i l’atenció personalitzada. A més, en tots els casos, es manté una connexió estreta amb les metodologies i àmbits d’estudi universitaris que fa fàcil i coherent el salt de la formació professional superior als graus universitaris. Actualment hi ha 249 alumnes matriculats a algun dels cicles formatius que s’ofereixen i, per tal de poder portar a terme la formació dual, el Campus Professional té convenis amb més de 150 empreses de Catalunya.

Sobre la UVic-UCC

La UVic-UCC és una universitat de patronat municipal i nacional, de vocació pública, regida per la Fundació Universitària Balmes. Des de l’any 2014, a la UVic s’hi ha afegit el campus de Manresa fruit de la federació entre la Fundació Universitària Balmes i la Fundació Universitària del Bages. A banda, també disposa d’una seu a Granollers i una a Barcelona. La UVic-UCC compta amb 8.981 alumnes de titulacions oficials aquest curs 2018-2019, un 10% més de matriculats que el curs passat. Des que es va signar la federació, la matriculació d’alumnes ha anat creixent i s’ha consolidat la demanda dels estudis de grau, màsters oficials, doctorats i cicles formatius de grau superior.

La Universitat ofereix un programa de beques propi que dota de suport econòmic un de cada tres estudiants. Una de les beques més recents és el fons Modolell-Calderó que proporciona uns 2.000 euros per estudiant durant tota la durada del grau si el sol·licitant té una situació econòmica vulnerable i està empadronat a Osona. Aquesta beca s’ha creat a través d’una herència de més de 4 milions d’euros que Victòria Modolell va deixar a la Universitat per tal que “joves de la comarca d’Osona amb pocs recursos econòmics puguin seguir estudis universitaris a Vic”. Es tracta d’un fons que també poden sol·licitar estudiants d’Osona que estiguin matriculats al grau de Medicina o a algun grau del campus Manresa.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.