UManresa guanya espai per a la formació de 500 persones amb la FUB3

Manresa, 20 de març de 2019.- El campus Manresa de la UVic-UCC ha posat en funcionament aquest mes de març la FUB3, les noves instal·lacions del recinte de l’antic edifici de l’Escorxador. L’obra ha inclòs la rehabilitació de dos dels pavellons de l’edificació modernista i la construcció d’un nou edifici que fan créixer la superfície d’UManresa amb 3.572 metres quadrats. Amb els nous edificis, els estudis de Fisioteràpia disposen de 528 punts de formació teoricopràctica que poden funcionar de manera simultània. Les obres, que es van iniciar la tardor de l’any 2017, han tingut un cost de 3 milions d’euros, que s’han finançat amb recursos propis. L’actuació s’ha complementat amb la urbanització del pati de l’Escorxador i de l’espai lliure que hi ha al costat, a l’Avinguda Universitària, just davant de l’edifici principal. Les noves instal·lacions donen resposta a les necessitats de creixement del campus Manresa a causa de la incorporació dels estudiants de Medicina i de l’increment de l’activitat de simulació que es concentra a les instal·lacions de la Clínica Universitària.

El recinte FUB3 està integrat per cinc edificis o mòduls que contenen un total d’onze aules, dues sales de reunions, un gimnàs amb capacitat per a un centenar de persones i un espai destinat a despatxos i zones de treball que ocupa el professorat de Fisioteràpia de la Facultat de Ciències de la Salut de Manresa. Una de les sales de reunions està ubicada en un dels dos edificis de l’entrada al recinte de l’Escorxador, que antigament era la porteria, la quadra i el despatx per al pagament de taxes. Els vestidors per als estudiants s’han situat al primer pavelló, on hi havia les oficines d’administració i els espais que ocupaven el personal de l’Escorxador. El gimnàs i dues aules formen part del nou edifici que s’ha en el lloc on antigament hi havia els corrals del bestiar. Finalment, el mòdul A, que inclou aules, una sala de reunions i els despatxos, era l’espai que l’Escorxador destinava al sacrifici d’animals, concretament porcs. La darrera de les naus, on se sacrificaven els bens, va ser rehabilitada i des de l’any 2005 és la Biblioteca del Campus Universitari.

Del “Matadero” a recinte universitari

L’actuació d’UManresa a l’antic Escorxador, també conegut popularment com el “Matadero”, ha permès actuar en uns edificis que formen part del catàleg de patrimoni protegit de la ciutat i donar-los una utilitat acadèmica. L’Escorxador va deixar de funcionar durant la dècada dels anys vuitanta del segle passat. A més de la rehabilitació de la nau principal com a biblioteca universitària, la resta d’edificis del complex que ara són la FUB3 van ser la seu de l’Associació de Veïns del Poble Nou, que es va traslladar a una nova ubicació l’any 2017, quan van començar les obres.

L’edifici de l’Escorxador va ser dissenyat per Ignasi Oms i Ponsa, és d’estil modernista i es va inaugurar l’any 1906. La construcció donava resposta a la necessitat de canviar d’ubicació l’escorxador municipal, que fins llavors havia estat situat al carrer de les Piques.

4 edificis en 17 anys

Amb la posada en funcionament de la FUB3, el campus Manresa ocupa una superfície de 25.552 metres quadrats, distribuïts en quatre edificis i quatre zones d’aparcament. El primer dels edificis de la Fundació Universitària del Bages que es va instal·lar a l’actual avinguda Universitària va servir per unificar tots els estudis que fins llavors havien estat dispersos en diferents espais de la ciutat. Aquella primera construcció es va inaugurar l’any 2002. Deu anys després, la universitat creixia amb la Clínica Universitària, un edifici acadèmic i assistencial que a causa de l’increment de l’activitat necessitava un espai propi. L’any 2015, la universitat posava en marxa el Campus Professional, amb un primer Cicle Formatiu de Grau Superior de Tècnic en Pròtesis Dentals que requeria d’unes noves instal·lacions. En aquella ocasió es va aprofitar l’edificació del que havia estat l’antic Centre Tecnològic de Manresa, que s’havia traslladat a unes altres instal·lacions i que actualment són el recinte de la FUB2.

DSC_0078 DSC_0123 DSC_0149 DSC_0158 DSC_0159 DSC_0165 DSC_0171

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Ciències de la Salut, Fisioteràpia, General i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.