Alumnes de la FUB faran una demostració de danses basques per mostrar la seva cultura i tradicions

6 de juny de 2014 Fer una demostració de la cultura i les tradicions basques és l’objectiu de l’actuació que oferiran el dia 10 de juny un grup d’alumnes de la Fundació Universitària del Bages (FUB) procedents de Navarra i del País Basc. El promotor d’aquesta actuació, que tindrà lloc a la plaça Cívica a dos quarts de sis de la tarda, és Mikel Oronoz, un alumne de quart curs del Grau en Infermeria, animat per una professora dels estudis. ‘Tenim moltes ganes de donar a conèixer i fer una demostració de part de la cultura de la petita comunitat basca que estudiem a Manresa’, explica.

L’actuació anirà a càrrec de nou alumnes de la FUB, a més del músic, dels quals la majoria són noies que oferiran quatre danses al públic. La primera serà un ‘Aurresku’, una dansa tradicional de benvinguda. Seguidament ballaran ‘Arin arin’ i ‘Fandangoa’, peces típiques de festes i revetlles. La part més important de la demostració serà la ‘Ezpatadantza’ (ball d’espases), una dansa que, segons la tradició, es ballava per a preparar-se per a les batalles en una guerra i per honorar les víctimes d’aquesta. La música la interpretarà un altre alumne universitari que estudia a Barcelona, del mateix poble que en Mikel i que tocarà el ‘txistu’, un instrument típic basc.

Els alumnes bascos fa temps que preparen aquesta actuació, assajant bàsicament els caps de setmana davant de l’edifici de la Clínica Universitària. En Mikel Oronoz, que al seu poble, Leitza (Navarra), ensenya danses a infants, s’ha encarregat d’ensenyar l’ezpatadantza als alumnes de la FUB que actuaran aquest dia. Val a dir que el grup d’alumnes que actuaran no havien fet mai danses tradicionals basques i que les han preparat i après per a l’ocasió. A més dels assaigs, ha calgut preparar la indumentària, part de la qual han reciclat de roba i calçat que tenia Mikel a casa, a més de roba cedida pels seus companys de danses de Leitza. Les espases també han estat prestades pel grup ‘Aurrera’, al qual pertany en Mikel.

Mikel Oronoz explica que té intenció de donar continuïtat a aquesta iniciativa, ja que, de moment es queda a viure a Catalunya. ‘Les noies també estan animades a continuar’, explica, de manera que possiblement el curs que ve hi haurà alguna altra actuació de danses basques a la FUB.

 

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.