UManresa estrena les instal·lacions del Centre d’Innovació en Simulació a la Clínica Universitària

Dijous, 14 de novembre de 2019.- UManresa ha completat les obres que han transformat la segona planta de la Clínica Universitària en un espai dedicat exclusivament a la simulació. Les obres, que han suposat una inversió de 1MEUR, han permès dotar la clínica d’unes instal·lacions equipades tecnològicament perquè s’hi puguin formar simultàniament fins a 120 persones. El Centre d’Innovació en Simulació (CISARC) donarà servei tant a la formació d’estudiants de grau de les Facultats de Ciències de la Salut, Ciències Socials i Medicina com a la d’alumnes de formació continuada i  també oferirà formació a mida a empreses, institucions i col·lectius que vulguin utilitzar la metodologia de la simulació. L’ampliació de les instal·lacions del CISARC respon a l’aposta de la universitat per aquesta metodologia, que s’utilitza des dels anys 90 al grau d’Infermeria i que s’ha estès de forma transversal al conjunt de la institució. UManresa és pionera en la implantació d’aquesta metodologia i des de fa quatre anys imparteix el que va ser el primer Màster Universitari de l’estat espanyol especialitzat en simulació, a més d’haver creat una Càtedra de Simulació i Seguretat del Pacient, que permetrà avançar en la recerca i la innovació en aquest àmbit.

El Centre d’Innovació en Simulació ocupa una superfície de 1.000 metres quadrats, que es concentren a la segona planta de la Clínica Universitària. Aquesta superfície està dividida en 8 unitats de simulació, que estan equipades tècnicament per poder funcionar de manera simultània. Aquestes vuit unitats, que disposen d’un espai de simulació, un altre de debriefing i l’àrea de control tècnic, es poden transformar en 50 escenaris diferents. Aquesta versatilitat permet que s’hi pugui fer docència tant de l’àmbit de les ciències de la salut com de les ciències socials. En el cas que totes les instal·lacions funcionessin simultàniament, el Centre d’Innovació en Simulació podria estar formant al mateix temps fins a un total de 120 persones. Això seria possible també gràcies a l’equip de suport del CISARC, integrat per 15 professionals interdisciplinaris formats en simulació.

Tecnologia puntera

Per permetre la simultaneïtat de funcionament del conjunt d’espais, el Centre d’Innovació en Simulació està equipat amb una tecnologia especialment dissenyada per a la simulació. Hi destaca el sistema de gestió d’arxius d’imatge i so SimCapture, que permet documentar tota l’activitat de simulació per al seu ús posterior. També està dotat de càmeres de gravació ubicades tant als escenaris com als espais d’observació i anàlisi. Això permet estudiar tant la simulació com el procés metodològic que s’ha utilitzat i fer recerca a partir d’aquesta informació.

Simulació, eina d’innovació docent

La simulació és una eina pedagògica d’aprenentatge i avaluació basada en la pràctica reflexiva-experiencial que suposa una transformació profunda en la manera d’entendre la formació dels professionals. En els espais de simulació, es recrea una situació molt similar a la real però segura la qual cosa la converteix en una eina amb un munt de possibilitats en el desenvolupament professional de les persones i la consolidació i cohesió d’equips de treball.

Una combinació encertada de coneixement metodològic i de tecnologia són les eines que  el CISARC posa a l’abast de persones, equips, empreses i institucions per ajudar-les a millorar i innovar els seus processos i/o productes o serveis. La recreació d’escenaris complexos permet posar diferents tipus de professionals en situacions molt semblants a les que han d’afrontar en el seu dia a dia. Això permet detectar errors i/o disfuncions, aprendre’n i corregir-los.

Les respostes individuals dels professionals davant d’una situació, així com les de la resta de l’equip, s’enregistren per a la seva anàlisi i avaluació posterior. La metodologia del debriefing pedagògic permet millorar l’experiència d’aprenentatge a partir de l’anàlisi de la pròpia actuació i la dels companys.

Una llarga trajectòria 

Va ser cap als anys 90 que els estudis d’Infermeria de Manresa van incorporar la simulació com a metodologia d’aprenentatge als estudis treballant a partir de casos simulats que servien per treballar i entrenar habilitats professionals. Quan l’any 2012 es va construir el nou edifici de la Clínica Universitària ja es va dotar l’equipament d’espais especialment dissenyats per desenvolupar-hi activitats de simulació. El creixement de l’activitat en aquest àmbit va ser el motiu pel qual tres anys després, l’any 2015, es va crear el Centre Internacional de Simulació i Alt Rendiment Clínic (CISARC), actualment anomenat Centre d’Innovació en Simulació. El CISARC ocupava alguns espais de l’edifici de la Clínica, però de manera dispersa. Això va permetre impulsar l’activitat docent a l’entorn de la simulació fins al punt que ha calgut ampliar-la tant en espais com en dotació tècnica per dimensionar el Centre d’Innovació en Simulació a les necessitats de la demanda d’activitat.

Un any després de la creació del CISARC es va començar a impartir el Màster Universitari en Metodologia de la Simulació i l’any 2017 es va crear el Grup de Recerca en Innovació Docent, Simulació i Seguretat del Pacient, que ha estat reconegut com a grup de recerca emergent de la UVic-UCC. L’evolució i creixement de l’aposta per la simulació a UManresa es completa amb la creació de la Càtedra de Simulació i Seguretat del Pacient, que des de l’any 2018 dirigeix la doctora Carmen Gomar, i aquest any 2019, amb l’ampliació i especialització de les instal·lacions a la segona planta de la Clínica Universitària.

Simulació i recerca

La recerca és un altre dels àmbits de desenvolupament del CISARC. En aquest sentit, ofereix la possibilitat de dur a terme proves per contrastar l’eficiència i seguretat de noves maneres de fer en el treball d’equips multidisciplinaris (en el sector de la salut, però també de l’empresa o l’educació). Aquestes proves esdevenen especialment rellevants en la introducció de nova tecnologia, nous sistemes de treball i nous equipaments i/o recursos.

D’altra banda, el CISARC posa a disposició dels departaments d’innovació i desenvolupament de nous productes les seves instal·lacions i expertesa per tal de dur a terme testos de producte. Així, poden avaluar-ne l’impacte, el grau de resposta, l’adequació a les necessitats de les organitzacions, etc. En aquesta mateixa línia, ha establert relacions de col·laboració amb algunes empreses per impulsar projectes de recerca aplicada i per desenvolupar línies de transferència de coneixement.

DSC_0043 DSC_0063 DSC_0079 DSC_0095 DSC_0102 DSC_0123 DSC_0117 DSC_0135 DSC_0157 DSC_0174 DSC_0033

Aquesta entrada s'ha publicat dins de CISARC, General i etiquetada amb , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.