UManresa dona continuïtat al “Lab itinerant 2 x 2” després de visitar 32 escoles

Manresa, 17 de desembre de 2020.- El centre de descoberta, recerca i documentació per a l’educació científica a les primeres edats, el Lab 0-6 d’UManresa, mantindrà fins al mes de març l’activitat “Lab itinerant 2 x 2”, que va posar en marxa com a prova pilot el passat mes d’octubre a l’Escola Puigberenguer de Manresa. Des de llavors i fins aquest mes de desembre, les educadores del Lab 0-6 han ofert 41 sessions d’aquesta activitat a 32 escoles, la majoria del Bages i de la Catalunya Central, la zona metropolitana de Barcelona i el Vallès Occidental.

El “Lab itinerant 2×2” és l’alternativa que la institució ofereix a les escoles que, a causa de la CoViD-19, aquest curs tenen més difícil el desplaçament a les instal·lacions del Lab 0-6 a Manresa. L’objectiu és continuar treballant per acostar la ciència i l’experimentació als infants de les primeres edats i fer-ho d’una manera segura des del punt de vista sanitari, però alhora productiva i inspiradora a nivell educatiu.

Una experiència que tindrà continuïtat més enllà de la CoViD-19

La directora del grau en Mestre d’Educació Infantil de la Facultat de Ciències Socials de Manresa, Montserrat Pedreira, ha explicat que la proposta ha tingut una molt bona acollida per part dels centres educatius i que això ha permès que les activitats proposades arribin a infants d’escoles que si no fos per aquesta oferta no es podrien desplaçar fins a Manresa. Per aquest motiu, Pedreira diu que val la pena aprofitar aquesta primera experiència per donar continuïtat al Lab itinerant quan acabin les restriccions derivades de la pandèmia de la CoViD-19.

Aigua de colors i idees científiques

La proposta s’adreça a infants d’entre els quatre i els sis anys. Durant tres hores es duen a terme dues activitats relacionades amb la ciència que desenvolupen dues de les educadores del Lab 0-6 que es desplacen als centres educatius. Una de les activitats consisteix en el repte de tenyir aigua de colors amb elements naturals, una proposta que afavoreix la reflexió sobre els canvis que es produeixen quan hi ha interacció entre substàncies, la importància de les proporcions en les barreges, les propietats dels materials o l’ús d’instruments específics per transformar-los. La segona activitat és una sessió de ciència en lliure elecció amb propostes que afavoreixen la mobilització d’idees científiques que els docents poden aprofundir i continuar treballant a l’escola, amb el suport d’un servei d’assessorament a distància. Aquest servei dona suport a mestres i escoles que vulguin donar continuïtat als itineraris de coneixement científic generats per la visita.

Totes dues activitats es desenvolupen de manera simultània, amb dos grups estables d’infants, d’un màxim de 25 infants cada un, que treballen amb una de les dues mestres que es desplacen a cada centre i que guien les activitats, que han de comptar també amb la presència de docents del centre per evitar que les mestres del Lab hagin de tenir contacte directe amb els infants. A més del rentat de mans que cal fer abans de començar l’activitat, els materials que s’utilitzen són nous per a cada sessió i només els fan servir els infants d’un mateix grup estable. Un cop acaba l’activitat, tots els materials es netegen i s’higienitzen.

Infants de l'Escola Puigberenguer participant en les propostes del Lab itinerant 2x2
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Educació i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.