El Lab itinerant ha acostat propostes d’experimentació i ciència a 6.000 infants durant el curs 2020-2021

Manresa, 23 de juliol de 2021- Escoles de la Catalunya Central, de les comarques de Lleida i de l’àrea metropolitana de Barcelona han gaudit durant aquest curs 2020-2021 de la proposta Lab itinerant 2×2 impulsada pel Lab 0-6 d’UManresa. En total, 6.000 infants han jugat i experimentat amb les activitats que les mestres del Lab 0-6 han portat a les escoles com a alternativa a les activitats que abans de la pandèmia es feien a les instal·lacions d’UManresa. D’aquesta manera, el centre per a la promoció de l’educació científica a les primeres edats ha continuat treballant amb propostes de qualitat per fer que la ciència sigui present a les aules, un tipus de proposta que no és habitual per a aquestes franges d’edat. L’experiència ha estat tan positiva que no es descarta donar-hi continuïtat per facilitar el contacte amb la ciència i l’experimentació a infants d’escoles amb més dificultats de desplaçament.

El Lab itinerant 2 x 2 era una proposta per a infants entre els tres i els sis anys. Es tracta de diferents activitats relacionades amb la ciència, com tenyir aigua de colors amb elements naturals i una sessió de ciència de lliure elecció amb propostes per afavorir la mobilització d’idees científiques. Les dues activitats es desenvolupaven de manera simultània, amb grups estables d’infants, i amb el guiatge de dues mestres del Lab 0-6.

Segons la directora del grau en Mestre d’Educació Infantil d’UManresa, Montserrat Pedreira, aquest curs que deixem enrere ha estat “molt complicat per a les escoles. Podríem haver-nos resignat amb aquesta situació, però vam decidir oferir una alternativa creativa a les escoles que no es podien desplaçar”. A partir de l’experiència del Lab sobre rodes, que porta propostes a les llars d’infants, es va decidir replicar el model adaptant-lo a l’etapa educativa de 3 a 6 anys.

“Tant nosaltres com els centres valorem molt positivament aquesta experiència”, diu Pedreira, i posa de relleu que, fins i tot, l’experiència a les escoles ha estat molt més productiva en termes d’aprenentatges. “Quan els nens venen al Lab, ho viuen de manera molt lúdica, com una excursió, però a l’aula, l’experiència ha estat més centrada en l’aprenentatge”. A més, els centres han valorat molt positivament el fet de rebre propostes d’activitats ja que en plena pandèmia han estat molt escasses. Un altre dels avantatges ha estar arribar a centres que, per la distància, no s’haurien plantejat mai visitar el Lab 0-6 i que amb aquesta fórmula han pogut participar en les activitats de ciència i experimentació. Per tot plegat, no es descarta que més endavant es pugui posar en marxa alguna iniciativa itinerant similar, ja que “té molts avantatges”.

A hores d’ara, la intenció del grau en Mestre d’Educació Infantil d’UManresa és reobrir el Lab 0-6 el proper mes de setembre, coincidint amb l’inici del curs 2021-2022. De fet, així que es va obrir el calendari per a les visites, es va omplir en poques hores i en aquests moments només queden lliures algunes dates molt puntuals en les quals els centres no acostumen a programar sortides. La reobertura del Lab 0-6 a les visites coincidirà amb l’estrena d’una maqueta del perfil geològic de la Catalunya Central i amb noves activitats a l’entorn d’aquesta. Aquest nou recurs permetrà dur a terme activitats d’interpretació de mapes i també relacionades amb la geologia i la mineria. Ha estat finançada per ICL, una empresa amb un llarg recorregut de suport tant econòmic com tècnic a les activitats d’educació científica del Lab 0-6.

Propostes del Lab itinerant a l’escola Puigberenguer de Manresa
Propostes del Lab itinerant a l’escola Puigberenguer de Manresa
Propostes del Lab itinerant a l’escola Puigberenguer de Manresa
Propostes del Lab itinerant a l’escola Puigberenguer de Manresa
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Educació i etiquetada amb , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.