La UCF i la FUB es posen d’acord per ampliar el volum i l’abast territorial de la formació continuada de totes dues entitats

2 d’octubre de 2014  La Unió Consorci Formació (UCF) i la Fundació Universitària del Bages (FUB) han signat un acord de col·laboració, avui, 2 d’octubre de 2014, amb l’objectiu de multiplicar el volum d’activitat, a més de l’abast territorial i la visibilitat de la formació continuada, que programen totes dues institucions. El conveni ha estat signat per Valentí Martínez, director general de la FUB i per Helena Ris i José Augusto Garcia, presidenta i vicepresident de la UCF i, al mateix temps, directors generals de la Unió Catalana d’Hospitals i del Consorci Salut i Social de Catalunya, respectivament. En aquest context, el gerent de la UCF, Òscar Dalmau, serà el nou responsable de l’Escola de Formació Contínua de la FUB.

Un acord de la FUB amb les patronals del sector salut

La UCF és una entitat participada per les dues patronals de proveïdors de serveis de salut i benestar social de Catalunya, La Unió-Associació Sanitària i Social de Catalunya i el Consorci de Salut i Social de Catalunya. Entre totes dues agrupen 120 organitzacions sanitàries, sociosanitàries i socials del país i tenen més de 70.000 treballadors, majoritàriament personal assistencial. La UCF aporta a l’acord el seu bagatge en l’àmbit de la formació continuada adreçada als professionals dels sector sanitari, sociosanitari i social del conjunt del país. La FUB, per la seva banda, suma a aquesta aliança la seva llarga experiència en formació universitària tant de grau com de postgrau, especialment en el camp de les Ciències de la Salut i la Gestió Empresarial i la seva implantació i arrelament territorial a la Catalunya Central.

La col·laboració entre les dues institucions s’ha plantejat en un marc ampli que va més enllà de la formació contínua per a professionals de la salut. La gestió empresarial també tindrà un paper destacat en els seus programes. En tots els casos, es pretén potenciar un espai de desenvolupament professional, modern, innovador, dinàmic i humà, basat en el rigor acadèmic, el compromís social i la millora continua. Els tipus de productes que s’esperen d’aquesta col·laboració són diversos: màsters i postgraus, itineraris formatius, formació continuada de curta durada, entrenament simulat, acompanyament professional individual, formació online i mixta, estades internacionals, avaluació competencial, reconeixement i/o acreditació, jornades, congressos i trobades, entre altres. Un dels objectius centrals és potenciar de manera especial la formació en obert i la formació in company o corporativa.

Sumar per arribar més lluny

La suma de l’expertesa i les xarxes de relacions de la UCF i la FUB ha de permetre, a més, ampliar l’àmbit territorial de les respectives activitats. Així, es dibuixen diferents marcs, als quals es dedicarà una atenció específica, amb productes i seus diferenciades: la Catalunya Central, aprofitant l’arrelament de la FUB i el seu acord federatiu amb la UVic-UCC; Barcelona capital, a partir de la seu de la UCF i la seva vinculació amb les patronals del sector sanitari i sociosanitari; el conjunt de Catalunya, a partir de les seus respectives, d’acords amb tercers i amb solucions de formació online i semipresencials); i fora de Catalunya, amb estades i projectes internacionals.

Simulació clínica per a la formació permanent dels professionals de la salut

El potencial de les instal·lacions de la Clínica Universitària (CU+) de la FUB en matèria de simulació clínica ha estat clau per arribar a aquest acord. Aquesta metodologia fomenta l’aprenentatge i l’avaluació sobre la pràctica reflexiva-experimental la qual cosa suposa una transformació profunda en la manera d’entendre la formació dels professionals de la salut. En els espais de simulació, es recrea una situació molt similar a la real (habitació d’hospital, consulta, box d’UCI, quiròfan), però segura tant per al pacient com per al professional. El potencial pedagògic de la simulació permet treballar competències tant transversals com específiques de les diferents disciplines, que van des del desenvolupament d’habilitats comunicatives o de raonament clínic a l’aprenentatge de procediments clínics de tota mena.

SONY DSC SONY DSC

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Ciències de la Salut, Escola de Formació Contínua, General i etiquetada amb , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.