La cinquena edició de la Marató universitària de donació de sang vol superar les 181 donacions de l’any passat i torna impulsar la donació de medul·la

17 d’octubre de 2014  El Banc de Sang i Teixits, la Fundació Universitària del Bages (FUB) la delegació del Bages de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i l’Escola Politècnica Superior d’Enginyeria de Manresa (EPSEM) tornen a sumar esforços per aconseguir el màxim de donacions de sang en la Marató Universitària de Donació de Sang. Una Marató que enguany arriba a la cinquena edició, amb el mateix lema ‘Que corri la sang…’ i amb la principal novetat que hi haurà dos punts de donació: un de fix en aules de la planta baixa de la FUB i una unitat mòbil davant de l’EPSEM amb l’objectiu de facilitar la col·laboració dels alumnes d’aquesta universitat evitant que s’hagin de desplaçar.

També s’instal·larà una carpa a la plaça Cívica, atesa per alumnes de la FUB especialment formats per a l’ocasió, en la qual els interessats a fer donacions rebran informació i assessorament sobre qui pot i qui no pot donar sang i com convertir-se en membre del registre de donants de medul·la òssia.

La Marató funcionarà, com l’any passat, de forma ininterrompuda entre les 9 del matí i les 8 del vespre. Com és habitual, els donants rebran un petit refrigeri després de la donació per poder-se refer. En el cas de la unitat mòbil de l’EPSEM, funcionarà de les deu del matí fins a dos quarts de dues del migdia i de quatre a set de la tarda.

Més de 200 participants

Fins a 211 persones van respondre l’any passat a la crida de la Marató, tot i que d’aquests només 181 van poder donar sang. D’aquestes 181 persones, 105 van ser donants per primera vegada.

El Banc de Sang ja va incloure l’any passat la possibilitat de fer captació de persones interessades a entrar en el registre de donants de medul·la òssia, però només 10 dels donants es van acollir a aquesta possibilitat. Per aquest motiu, en aquesta edició, s’ha intensificat la informació sobre aquest tipus de donació entre l’alumnat amb l’objectiu d’incrementar el nombre de persones interessades a incorporar-se al registre mundial.

Es dóna el cas que quatre de cada deu malalts que necessiten un trasplantament de medul·la no troben un donant compatible. Per això és important que el registre de donants sigui el més ampli possible. El donant ideal de medul·la és un home d’entre 18 i 35 anys, tot i que pot ser donant qualsevol persona major d’edat i fins als 55 anys que tingui bona salut. Per fer-se donant cal inscriure’s al Registre Espanyol de Donants de Medul·la Òssia que gestiona la Fundació Josep Carreras.

En el cas de la Marató Universitària, qui vulgui entrar a formar part d’aquest registre només haurà de signar els documents pertinents i autoritzar que se li extreguin dues petites mostres de sang.

Compromís i implicació de la FUB

Ja fa cinc anys que la Fundació Universitària del Bages, la majoria d’alumnes de la qual són dels estudis de Ciències de la Salut, fa un esforç important en la difusió, coordinació i organització de la Marató Universitària de Donació de Sang. A més de mostrar la implicació de la institució en activitats que beneficien el conjunt de la societat, aquest compromís té com a finalitat incidir en la conscienciació de l’alumnat pel que fa a aquesta qüestió.

De fet, la de Manresa va ser la primera Marató Universitària de Donació de Sang, que actualment ja es duu a terme en altres universitats del país. També va ser pionera en proposar als donants entrar a formar part del registre de donants de medul·la òssia.

Marató 2013 1 Marató 2013

 

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.