Carme Alemany proposa canviar el funcionament de l’escola i adaptar-la a les necessitats del moment a partir de l’experiència d’El Roure Gros

13 de febrer de 2014 “Com a mestres ens hem de plantejar si l’escola que fa segles que ha funcionat sempre de la mateixa manera serveix per al nostre moment”. Així ha iniciat la seva xerrada ‘Conèixer, descobrir i aprendre junts a través de la ciència’ Carme Alemany, mestra de l’escola El Roure Gros de Santa Eulàlia de Riuprimer, que ha participat en el Cicle Obert de Conferències Educatives que organitzen els estudis d’Educació Infantil de la Fundació Universitària del Bages.

Alemany ha convidat els assistents a reflexionar sobre la necessitat de transformar l’escola per acabar amb les aules convencionals amb nens asseguts, horaris, llibres i grups d’edats homogenis. S’ha manifestat contrària als exàmens i als currículums tancats i ha explicat l’experiència de la seva escola, que treballa amb aules obertes, un diàleg constant entre els nens i els docents, espais oberts, barreja de nens de diferents grup d’edat i treball per projectes o treballs d’experimentació.

El treball per projectes, ha dit, requereix d’una motivació inicial que ha de sorgir dels nens i dels seus interessos perquè ‘només t’esforces quan el problema que se’t presenta te l’has fet teu i tens ganes de resoldre’l‘. Es tracta, ha explicat, que el nen vagi aprenent de forma autònoma, a partir de l’assaig/error, perquè ‘només s’acaba aprenent allò que som capaços de comprendre‘.

Per desenvolupar aquest model d’escola, cal, segons Alemany, que l’espai estigui pensat d’una determinada manera. Les aules han de ser espais nets, amb elements reals, amb poques taules i que les que hi hagi siguin grans per poder treballar en equip i amb un llum individual per a cadascuna que permeti centrar l’atenció dels nens que experimenten. També és imprescindible que el temps de treball sigui obert, sense limitacions horàries.

En aquest tipus d’escola el mestre hi juga un paper clau. Carme Alemany considera que un mestre que vulgui desenvolupar una docència d’aquestes característiques ha de tenir ganes d’aprendre constantment, no tenir por de l’error, una gran capacitat d’observació del treball que fan els alumnes, estimar els nens com a persones, tenir una ment oberta i sense prejudicis i ser creatius. L’escola, ha afirmat, ‘serà el que els mestres vulguin que sigui, independentment del que vulgui l’administració‘.

Pel que fa als resultats d’aquest mètode a El Roure Gros, Alemany n’ha destacat l’altíssim nivell acadèmic, especialment en ciències i matemàtiques. Ha reconegut que els nens educats en aquest sistema tenen algun problema d’adaptació a l’institut en el primer any, però que acaben adaptant-s’hi i molts d’ells han acabat fent carreres d’alt nivell.

S

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Educació, General i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.