Més d’una vintena de propostes a la quarta Fira d’Experimentació per a infants de 0 a 6 anys de la FUB

27 de novembre de 2014 El Museu de la Tècnica de Manresa acollirà el proper 13 de desembre la quarta edició de la Fira d’experimentació per a infants de 0 a 6 anys que organitzen els estudis de Grau en Educació Infantil de la Fundació Universitària del Bages. En aquesta edició, 65 alumnes dels estudis presentaran 22 propostes d’experimentació i de ciència perquè els infants hi interactuïn de forma lliure i espontània.

En aquesta edició, la Fira incorpora dues novetats. La primera és que les propostes que han preparat les estudiants estan vinculades a una de les escoles que formen part del grup de treball de ciències. Així, quan finalitzi la fira, aquestes propostes es quedaran a les escoles perquè les puguin utilitzar els nens i nenes durant tot el curs. D’altra banda, la FUB vol que els pares que acompanyin els fills també participin d’alguna manera en la fira. Per aquest motiu, podran fer una valoració de les propostes a través del mòbil i de codis QR.

La Fira és una oportunitat per a les estudiants d’Educació Infantil de posar a prova les propostes que elaboren en l’assignatura de Didàctica de Coneixement del Medi i de fer-ho posant-les en contacte amb els seus destinataris, els infants de 0 a 6 anys. A més de permetre a les alumnes aquest contacte directe amb els infants, la Fira té com a finalitat promoure experiències positives al voltant de la ciència i provocar l’acció dels infants a partir de les propostes elaborades per les futures mestres. Segons la directora dels estudis, Montserrat Pedreira, ‘amb la fira també posem les bases de la relació entre la teoria i la pràctica i obrim el coneixement universitari al conjunt de la ciutadania, a més de contribuir a la dinamització del món educatiu del territori’.

Amb l’objectiu de documentar la reacció dels infants davant de les diferents propostes, les alumnes en fan fotografies i els enregistren en vídeo. Aquestes imatges han de servir per fer una anàlisi posterior de la interacció dels nens amb les propostes d’experimentació i ciència. Per això es recomana als pares o els adults que acompanyin els nens que els deixin fer i que procurin no intervenir en les seves reaccions.

Un èxit en cada edició

Les tres edicions de la Fira d’Experimentació que s’han celebrat fins ara han estat un èxit de públic. Des de l’any passat es va decidir limitar-hi l’aforament per permetre als nens experimentar amb calma amb les propostes i fer-ho sense cues ni aglomeracions. En l’anterior edició hi van participar 238 nens i nenes.

Com a resultat de les Fires, la Fundació Universitària del Bages ha editat un llibre que recull les propostes presentades en les primeres edicions, titulat ‘Experimentar, quin repte!’, i s’han posat en marxa els Matins d’Experimentació a les escoles, una activitat que porta algunes de les propostes de la Fira a les escoles per acostar la ciència i l’experimentació als infants.

11400626414_f0d776ea58_o

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Educació i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.