Jordi Montaña: “La UVic-UCC és un projecte estratègic de país, que n’amplia la centralitat”

20 de febrer de 2015  El rector de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya ha manifestat, Jordi Montaña, durant l’acte de celebració del 1r aniversari de la federació de la UVic-UCC, que es tracta d’un “projecte estratègic de país, que n’amplia la centralitat”. El 31 de gener del 2014, la Fundació Universitària Balmes (FUBalmes) i la Fundació Universitària del Bages (FUBages) van signar un acord de federació que creava una nova estructura universitària arrelada al territori, a través dels seus dos campus, però amb una xarxa de coneixement que va més enllà d’un nucli geogràfic concret. Amb un any s’ha construït un nou model d’universitat àgil, amb òrgans de gestió flexibles i amb una elevada capacitat decisòria que l’han convertit en una institució que ha sabut entendre les demandes de l’entorn socioeconòmic i donar-hi resposta.

En l’acte de balanç d’aquest primer any, el rector Jordi Montaña ha exposat els resultats assolits i també les línies de futur. L’alcalde de Manresa,  Valentí Junyent, ha felicitat els que han fet possible “que la Catalunya Central tingui una universitat amb un horitzó clar i amb un projecte estratègic per a Catalunya”. Per la seva banda, l’alcalde de Vic, Josep M. Vila d’Abadal, ha volgut remarcar que “malgrat no era senzill, aquesta aliança és bona i aportarà èxits no només en l’àmbit universitari, sinó en altres àmbits”. El Conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, ha clos l’acte destacant que “el model de governança de la UVic-UCC recull el millor del públic i el millor del privat” i que “aquest és un projecte bo per a la Catalunya central i per al país”.

Facultat de Medicina

Més enllà de la coordinació de l’activitat acadèmica i social, la federació ja ha impulsat nous projectes com el de la Facultat de Medicina. Es tracta d’una proposta estratègica per al territori i per a la institució, ja que oferirà una metodologia didàctica innovadora, amb una vocació clarament internacional i amb un finançament totalment privat. El Ministeri ha d’aprovar aquesta iniciativa després que el Govern de la Generalitat li hagi fet arribar la petició. La nova Facultat de Medicina ja compta amb el suport del Govern, de la xarxa assistencial de salut i dels agents socials i econòmics del territori, per la important repercussió que suposarà. L’impacte econòmic de la implantació representaria el 0,3% del PIB d’Osona i el Bages, a més d’una important creació neta d’ocupació.

Campus Professional a Vic, Manresa i Olot

Un altre dels projectes endegats amb perspectiva de futur és el Campus Professional de la UVic-UCC que ja ofereix cicles formatius de grau superior a Vic i Olot, sobre multimèdia i seguretat alimentària, i aquest any també ho farà a Manresa amb un cicle sobre pròtesis dentals. Es tracta d’una iniciativa pionera en què la Universitat es vincula i es converteix en transmissora de coneixement a la Formació Professional. A més, l’oferta que s’imparteix permet seguir una formació en sistema dual gràcies a la implicació del sector empresarial en el projecte.

Formació contínua integrada

La UVic-UCC ja ha integrat tota l’oferta de màsters i postgraus a través del nou Centre Internacional de Formació Contínua que s’ha convertit en un element clau dins la UVic-UCC, tant pel volum d’estudiants que mou, com per la quantitat de programes formatius (màsters oficials, propis i postgraus) que ofereix. Un projecte de molta volada si es té en compte que enguany s’ofereixen 81 programes i ja se’n preparen 136 per al curs vinent. Els primers resultats han estat la implantació amb èxit d’un MBA, pensat des del territori i per al territori de les comarques de la Catalunya interior, i un Màster en Direcció de Recursos Humans, Desenvolupament i Gestió de Talent, que començarà el curs vinent sota la direcció de Carles Mendieta. Destinat als alumnes de Formació Contínua, però també als de grau i a l’actualització de competències de professionals de la salut. La UVic-UCC estrenarà la setmana que ve el Centre Internacional de Simulació i Alt Rendiment Clínic. Compta amb instal·lacions punteres per a l’entrenament pràctic en els estudis de Ciències de la Salut.

Càtedra de Bioètica

L’última incorporació al projecte és la nova Càtedra de Bioètica, impulsada conjuntament  per la Fundació Grífols, i de la qual Victòria Camps serà la titular i Núria Terribas serà la directora. Es tracta de la primera Càtedra de Bioètica del sistema universitari català amb una voluntat clara d’interacció social. És un gran projecte que oferirà les eines per incorporar la Bioètica a l’entorn universitari, social i econòmic del territori. Amb aquesta Càtedra, que respon a la integració de la UVic-UCC amb el seu entorn, ja són 9 les càtedres de la Universitat que incorporen talent i visions complementàries a les seves àrees d’estudi.

La UVic-UCC en xifres

La UVic-UCC compta actualment amb 7.455 alumnes, 863 professors i una oferta de 34 graus universitaris, 11 màsters i 10 programes de doctorat, amb un pressupost agregat d’uns 41,2 milions d‘euros, que donen prou musculatura a la institució per fer front als nous reptes de futur que imposa la Unió Europea i l’Horitzó 2020.
La UVic-UCC ha adoptat com a part dels seus trets diferencials la voluntat de fer la universitat permeable a la societat i convertir-la en un agent de transformació positiva del seu entorn. Es tracta de fomentar un nou marc de relacions entre el món acadèmic i el teixit econòmic i social que vagi més enllà del diàleg i la confiança, i tingui traducció en termes de cooperació efectiva i de projectes compartits.

SONY DSC IEC1

Aquesta entrada s'ha publicat dins de UVic-UCC i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.