El conseller Ruiz destaca el valor de la simulació per a la formació de professionals de la salut en la jornada de presentació del CISARC

22 d’abril de 2015  120 persones han assistit aquest dimecres a la jornada ‘Equips d’Alt Rendiment: l’excel·lència professional a l’entorn clínic’, que s’ha celebrat a la Fundació Universitària del Bages (FUB) i que ha servit per fer una presentació institucional del Centre Internacional de Simulació i Alt Rendiment Clínic (CISARC). L’acte ha comptat amb la presència del conseller de Salut, Boi Ruiz, que, a la cloenda de la jornada, ha destacat “el valor d’aquest centre en la formació tècnica i l’avaluació competencial dels professionals de la salut amb l’objectiu central de millorar la seguretat del pacient”. El conseller ha posat en valor el paper de la FUB en el terreny de la innovació docent i la seva contribució, des de la formació universitària, a la sanitat pública del país.

L’alcalde de Manresa, Valentí Junyent, ha participat en el tancament de l’acte tot subratllant que la capital del Bages ha fet mèrits per acollir una jornada d’aquest tipus “gràcies a l’experiència i el prestigi d’una institució com la FUB en l’àmbit de les Ciències de la Salut”. Manel Ferré i Manel Jovells, presidents del Consorci de Salut i Social de Catalunya i de La Unió Catalana d’Hospitals, respectivament, també han intervingut al final de la jornada, bo i destacant el valor de la simulació com a metodologia formativa i l’encert de la posada en marxa del CISARC, tant en el contingut, com en els objectius, com en la forma, prioritzant la cooperació amb el sector sanitari.

La jornada tenia com a objectiu posar de relleu la importància de formar els professionals per convertir-los en equips d’alt rendiment. Valentí Martínez, director general de la Fundació Universitària del Bages i vicerector del Campus Manresa de la UVic-UCC, l’ha inaugurat emmarcant-la en l’activitat del nou CISARC, un programa que recull “l’experiència de 25 anys de la institució universitària manresana formant professionals de la salut i col·laborant amb el sector sanitari”. Igualment, ha destacat que “la creació d’aquest centre ha estat possible gràcies a la disponibilitat d’un equipament com la Clínica Universitària, dotat de tecnologia de simulació d’alta complexitat tecnològica, i a l’aliança amb la UVic-UCC”.

Àngels Paredes, consultora i coach, ha moderat el primer diàleg sobre el lideratge entre Pedro Martínez, entrenador del Bàsquet Manresa, i Rubèn Díaz, director de gestió del coneixement de l’Hospital de Sant Joan de Déu de Barcelona. Els membres d’aquesta taula han estat d’acord que liderar un equip d’alt rendiment passa, bàsicament, per generar confiança, per gestionar la diversitat, per saber delegar, per definir una missió clara i compartida i, sobretot, per escoltar molt.

A continuació, Marc Bernadich, professor dels estudis d’Empresa d’UManresa, ha conduït un debat sobre centres d’alt rendiment en el qual han intervingut Toni Massanés, director de la Fundació Alícia, Joan Fontserè, director del CAR de Sant Cugat i Òscar Dalmau, responsable del CISARC. Tots tres han mostrat consens en què, més enllà de la formació tècnica és essencial l’entrenament del factor humà, del funcionament de l’equip com a tal, bo i assegurant el compromís de cada membre amb l’objectiu comú.

La jornada ha finalitzat amb una visita a les instal·lacions del CISARC i amb una demostració del seu potencial en la formació d’equips d’alt rendiment clínic. En funcionament des del passat mes de març, el CISARC té com a principal finalitat millorar els processos d’aprenentatge de professionals de l’àmbit de la salut a partir de la simulació clínica.

SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC

 

 

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Ciències de la Salut, CISARC, Clínica Universitària, Escola de Formació Contínua, UVic-UCC i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.