El CISARC incorpora l’ús de drones per millorar la coordinació i la gestió de les emergències sanitàries en el simulacre d’Incident de múltiples víctimes i catàstrofes

25 de maig de 2015   Un drone enregistrarà tota la intervenció dels alumnes de Màster en Emergències Extrahospitalàries i del curs d’especialització universitària d’Accidents de Múltiples Víctimes i catàstrofes que, el dia 30 de maig, hauran de posar a prova els coneixements adquirits en una nova edició del Simulacre d’Incident de Múltiples Víctimes i Catàstrofes que es durà a terme a UManresa-FUB. El material videogràfic enregistrat pel drone servirà per fer una anàlisi crítica posterior de l’actuació dels alumnes durant el suposat sinistre. Segons Òscar Dalmau, responsable del Centre Internacional de Simulació i Alt Rendiment Clínic del Campus Manresa de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), ‘l’anàlisi de les imatges permetrà treure conclusions per millorar la coordinació en temps real de la gestió d’incidents i catàstrofes en espais oberts i guanyar l’eficiència en la presa de decisions’.

El simulacre mobilitzarà un any més a l’entorn de 150 persones, de les quals 25 seran els alumnes del Màster, 10 els del curs i entre 60 i 70 voluntaris. A aquests cal sumar-hi els membres de l’organització i els col·laboradors, entre els quals hi ha personal del SEM, Protecció Civil, TSC ambulàncies, Ambulàncies La Pau, Creu Roja, l’Escola de Maquillatge Anna Flores, Món Oci i Cupcake Cafè Manresa. Les persones interessades a col·laborar com a voluntaris poden fer-ho contactant amb l’adreça de correu simulacreimvfub@gmail.com.

Està previst que el simulacre s’iniciï cap a dos quarts de tres de la tarda. Prèviament s’ha fet arribar una nota informativa als veïns de la zona perquè tinguin coneixement de l’activitat i no s’espantin si senten sirenes dels cossos d’emergència i d’ambulàncies. Els voluntaris hauran de ser-hi abans, entre les 11 del matí i la una de la tarda, ja que se’ls ha de maquillar. Tots dinaran a la universitat, ja que se’ls convida a un entrepà, beguda i cafè. A l’hora de l’inici del simulacre, els 35 alumnes hauran d’estar distribuïts pels diferents serveis d’emergències que col·laboren. Cap d’ells coneix en quin tipus d’emergència hauran d’intervenir perquè el factor sorpresa és important per l’objectiu que persegueix aquesta activitat formativa. Està previst que la simulació s’allargui cap a dues hores.

El simulacre té com a finalitat que els alumnes apliquin els coneixements teòrics adquirits durant la seva formació i que siguin capaços de gestionar una desproporció de ferits en relació amb els recursos disponibles. Habitualment, el que succeeix, és que els alumnes es desborden, explica Susanna Simó, metgessa i coordinadora del curs i del simulacre. És important ‘que s’adonin que primer cal abordar la gestió i posteriorment l’atenció sanitària’, afegeix. Es tracta que ‘els surti malament perquè n’extreguin una experiència que els permeti crear memòria per si mai els toca participar en una situació similar’. Per això, després del simulacre es fa un debriefing entre alumnes i professors que avalua els errors comesos i analitza com s’hauria d’haver actuat correctament.

SONY DSC

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Ciències de la Salut, CISARC, Escola de Formació Contínua, Infermeria i etiquetada amb , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.