Quatre víctimes mortals més de les previstes, balanç d’una nova edició del simulacre d’incident de múltiples víctimes i catàstrofes d’UManresa-FUB

31 de maig de 2015  Una fira infantil ha estat l’escenari del simulacre d’Incident de Múltiples Víctimes i Catàstrofes que s’ha dut a terme aquest migdia a les instal·lacions d’UManresa-FUB en el marc del Màster en Emergències Extrahospitalàries i del curs d’especialització universitària d’Accidents de Múltiples Víctimes i catàstrofes. Una explosió simulada ha fet fins a 78 víctimes, de les quals 8 han resultat mortals al final de l’exercici que serveix per avaluar l’actuació dels 35 alumnes del Màster i del curs. El nombre de morts supera els quatre que hi havia previstos inicialment i és resultat dels errors de coordinació i de la situació caòtica que es produeix.

L’objectiu del simulacre és precisament posar l’alumnat en una situació de molta dificultat: molts ferits i molts pocs efectius per fer-hi front. Per això, la primera fase del procés, la de la primera actuació en la que s’anomena ‘zona calenta’ és la més important. Aquest any, explica Susanna Simó, coordinadora del simulacre, ‘l’actuació dels alumnes en aquesta primera etapa ha estat molt bona, però han fallat després, col·locant els malalts en espais inadequats o en la coordinació entre professionals’. Això ha provocat una demora en l’evacuació i el tractament dels malalts i ha fet incrementar el nombre de víctimes respecte de les previstes.

Després de la intervenció, coordinadors i alumnes participen en un debrífing per analitzar els errors comesos durant el simulacre.

Un drone per millorar l’anàlisi de l’actuació

El balanç posterior de l’actuació de l’alumnat comptarà aquest any amb un valor afegit, ja que un drone ha sobrevolat la zona del simulacre per enregistrar imatges aèries. Aquestes imatges permetran tenir una visió més de conjunt de l’actuació. Segons Susanna Simó, aquestes tecnologies s’estan demostrant molt útils en l’àmbit sanitari. De fet, ha explicat, ja hi ha drones que transporten desfibril·ladors fins a llocs on hi ha malalts i que són de difícil accés per a vehicles d’assistència sanitària.

La visualització crítica posterior d’una actuació és un dels elements de valor que aporta el Centre Internacional de Simulació i Alt Rendiment Clínic del campus Manresa de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) en la formació de professionals sanitaris. Fins ara, aquesta tecnologia s’ha 0utilitzat en la formació d’alumnes i professionals dins de les instal·lacions de la CU+, però aquesta ha estat la primera vegada que s’ha utilitzat un drone amb aquesta mateixa finalitat i a l’exterior de les instal·lacions.

El simulacre ha mobilitzat més de 150 persones, de les quals 25 eren els alumnes del Màster, 10 els del curs i 78 voluntaris. A aquests cal sumar-hi els membres de l’organització i els col·laboradors, entre els quals hi ha personal del SEM, Protecció Civil, TSC ambulàncies, Ambulàncies La Pau, Creu Roja, l’Escola de Maquillatge Anna Flores, Món Oci i Cupcake Cafè Manresa.

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

 

 

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Escola de Formació Contínua i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.