UManresa destina 149.660 euros a recerca i transferència de coneixement

20 de juliol de 2015  El campus Manresa de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) ha destinat aquest any 2015 un pressupost de 149.660 euros a recerca i transferència de coneixement. Una part d’aquest import, 67.788,62 euros, es destina als nou projectes d’investigació que desenvoluparan equips integrats per personal docent i investigador d’UManresa. La resta de pressupost es dedicarà a les assignacions per a la realització de doctorats i al finançament de la participació del personal de la institució universitària en congressos i reunions científiques.

La inversió en recerca i transferència de coneixement és conseqüència de la transformació de les escoles universitàries en facultats a partir de la federació i la constitució de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya. És en aquest marc que la Comissió de Recerca va fer una convocatòria oberta al personal docent i investigador perquè proposessin els seus projectes al voltant de la innovació docent i la recerca. S’hi van presentar 10 propostes i d’aquestes, el Comitè va decidir donar suport a vuit iniciatives i afegir-n’hi una de nova a partir d’una proposta impulsada des del mateix Comitè.

Els projectes de recerca aprovats i que estan en procés de planificació per iniciar l’activitat a partir del mes de setembre tenen a veure amb totes les àrees d’expertesa del campus Manresa. En l’àmbit de l’educació es desenvoluparà un projecte sobre experimentació i aprenentatge a partir de la posada en marxa del LAB_0-6 que s’ubicarà a l’edifici FUB2 (avinguda Bases de Manresa, 1).

Els projectes de recerca de l’àmbit de les ciències de la salut són ‘Anàlisi de la marxa i la cursa en relació al cicle de la vida, les seves patologies i la pràctica esportiva’, ‘Innovació docent en fisioteràpia neurocognitiva’, ‘Barreres i contextos per a l’aplicació de la pràctica basada en l’evidència a la logopèdia: recomanacions per a l’orientació formativa’, ‘Efectivitat de l’algoritme predictiu de les lesions del lligament creuat anterior’ i ‘La salut de la comunitat de Manresa’.

Pel que fa a l’àmbit de l’economia i l’empresa, els projectes de recerca aprovats són ‘Emprenedoria rural i familiar’ i el projecte també relacionat amb l’àmbit de les ciències de la salut titulat ‘Anàlisi de polítiques sociosanitàries de prevenció i tractament de les fractures de fèmur en la gent gran’.

Finalment i per continuar liderant la metodologia de la simulació com a eina docent i per aprofitar el potencial del Centre Internacional de Simulació i Alt Rendiment Clínic (CISARC), es durà a terme un projecte de recerca sobre la simulació com a eina formativa amb un enfocament transversal, aplicable tant al terreny de la salut, com al de l’empresa o l’educació. Es tracta, explica Xavier Gironès, director d’innovació docent i recerca d’UManresa, ‘d’estudiar com la metodologia de la simulació ens serveix per crear realitats paral·leles que ajudin a fer una anàlisi i assajar respostes per a donar una millor resposta a problemes que la mateixa realitat ens planteja’. Alguns d’aquests projectes compten amb la implicació d’institucions de l’àmbit de la salut, com la Fundació Althaia, universitats com la de Barcelona, Toulouse o la Universitat Autònoma de Barcelona.

Moltes ganes d’investigar

Aquesta ha estat la primera convocatòria per a investigació que ha fet el campus Manresa de la UVic-UCC. Una convocatòria que ha permès constatar ‘la gran actitud investigadora del personal docent de la institució’, explica Xavier Gironès. El director d’innovació docent i recerca destaca que el fet que UManresa ja disposi d’infraestructures en funcionament com la Clínica Universitària o el CISARC han facilitat un bon punt de partida a la investigació. Aquests equipaments, diu, ‘han generat, al llarg del temps, moltes preguntes formulades des del contacte directe amb pacients, alumnes, persones, que han permès disposar d’una gran quantitat de dades que poden ser explotables científicament i que ens permetran generar un nou coneixement. Si a això hi afegim que hi ha una molt bona actitud per fer recerca entre els professionals, el resultat que obtenim ha estat el d’aquesta primera convocatòria, amb un bon nombre de propostes, la major part de les quals s’han aprovat per de la comissió de Recerca’.

A banda de la divulgació del coneixement que es farà dels treballs a través de congressos, reunions científiques, pòsters, ponències o elaboració de textos científics en revistes especialitzades, Gironès destaca l’impacte positiu que aquest treball tindrà tant en la societat com en l’alumnat de les diferents disciplines que s’imparteixen a UManresa, ja que la generació de coneixement per part del professorat revertirà en la qualitat de la docència i en la comunitat universitària.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General i etiquetada amb , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.